Deponija u Starom viganju nije čišćena 16 mjeseci

Reporteri „Vijesti” zatekli su među smećem leševe uginulih životinja, medicinski otpad, kamenje, šut, plastiku, tehniku...
0 komentar(a)
Stari viganj, Foto: Boris Pejović
Stari viganj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2014. 18:52h

Ogromna deponija smeća u mjestu Stari viganj, unutar Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”, nije čišćena već šesnaest mjeseci.

Iz Komunalne policije tvrde da su radnici “Čistoće” posljednji put čistili smeće 8. oktobra 2012. godine, odnosno čak tri mjeseca nakon što su donijeli rješenje da se to učini.

Iz preduzeća "Čistoća", pak, tvrde da su smeće čistili četiri puta od 2010. godine.

Rješenja za uklanjanje otpada Komunalna policija je, kako ističu, donosila 15. juna 2009. i 20. oktobra 2011. godine, a radnici preduzeća „Čistoća“ su smeće uklanjali 14. juna i 8. oktobra 2012. godine.

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Zoran Mrdak demantovao je da se deponija nalazi unutar Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”

"Komunalna policija je više puta donosila rješenje za uklanjanje deponovanog komunalnog i kabastog otpada ma Starom viganju, ali nikada nije podnesena prijava, pošto prilikom obilaska terena nikada niko nije zatečen na licu mjesta", saopštio je glavni komunalni policajac Željko Milunović.

Reporteri "Vijesti" prošle sedmice na Starom viganju zatekli su ogromnu deponiju, na kojoj su se nalazile crkotine, medicinski otpad, kamenje, šut, plastika...

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Zoran Mrdak demantovao je da se deponija nalazi unutar Nacionalnog parka “Skadarsko jezero”.

Iz te institucije nijesu se oglašavali nakon što su “Vijesti”, pozvavši se na nalaz sudskog vještaka, objavile da se smeće nalazi u granicama parka...

U gradskom preduzeću "Čistoća" tvrde da čišćenje smeća u Starom viganju i nije u njihovoj nadležnosti, jer na tom mjestu nijesu postavljeni kontejneri.

Potvrdili su, međutim, da se takve deponije “saniraju na osnovu izdatih rješenja Komunalne policije ili saglasnosti Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj”.

“Po ovom osnovu, navedeni prostor se sanira barem jednom u toku godine, pa je uklanjanje otpada sa ove lokacije vršeno četiri puta. U oktobru 2010. godine na osnovu dobijene saglasnosti od strane Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, u novembru 2011. godine na osnovu rješenja Komunalne policije, u junu i oktobru 2012. godine na osnovu dobijene saglasnosti od strane Sekretarijata", saopštili su “Vijestima” iz preduzeća Čistoća.

Milunović ponovo šalje svoju ekipu

Milunović je saopštio da će nadležni uskoro obići deponiju i “odrediti mjere sanacije”, ali u tom timu, po svemu sudeći, neće biti predstavnika NP “Skadarsko jezero”. U okviru NP “Skadarsko jezero” postoji služba za održavanje ambijentalne higijene, ali zaposleni rijetko kada čiste smeće.

“Komunalna policija, zajedno sa Sekretarijatom za komunalne poslove i saobraćaj, predstavnikom GO Golubovci i predstavnikom 'Čistoće' obići će lokaciju radi procjene trenutne situacije i u skadu sa tim odrediti mjere sanacije pomenute deponije”, kazao je Milunović.

Bonus video: