Planinari na Subri u noći punog mjeseca

Nagrada za grupu mladih planinara je bio jedinstven izlazak sunca i divan pogled na more
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 17:31h

Manifestacija Noć punog Mjeseca koja je između subote i nedjelje organizovana jedanaesti put okupila je šezdesetak učesnika iz Herceg Novog, Podgorice, Cetinja, Kotora, Beograda, Trebinja i Dubrovnika.

Osim članova hercegnovskog planinarskog kluba “Subra” koji je i organizator ove manifestacije i ostali učesnici su uglavnom iskusni i dobro opremljeni planinari pa je do vrha Subre nakon atraktivnog noćnog uspona stiglo njih skoro pedeset.

Nagrada za trud ovoj smjeloj grupi bio je prelijep doživljaj izlaska sunca i pogled do crnogorskih planina i hrvatskih ostrva.

U okviru priprema za noćni uspon na Subri su hercegnovski planinari napravili prostrani zaklon u snijegu (tzv. vučju jamu).

Saopšteno je da su svi učesnici uspona Noć punog mjeseca bili smješteni u Planinarskom domu za Vratlom, pa organizatori ističu da je ovo bila rijetka i lijpa prilika u kojoj je Dom radio punim kapacitetom.

Vrijeme za uspon ove godine bilo je neobično toplo, ali je zbog opasnosti propadanja u snijeg sigurnosti svih učesnika posvećena velika pažnja.

Uz uspon Noć punog mjeseca u Planinarskom klubu Subra organizuju i Orjenski maraton krajem maja.

Planinarsko - smučarsko društvo ''Subra'' iz Herceg Novog osnovano je 1932. godine i u to doba njegovi su članovi organizovali jednodnevne boravke na Orjenu, najčešće na lokaciji Vratlo, privučeni dobrom mogućnošću skijanja tokom čitavog zimskog perioda. U tome prvom, predratnom, periodu razvoja društva, učestvovali su i planinari Dubrovnika koji su od 1928. godine započeli sa organizovanim planinarenjem u svome gradu.

Sredinom osamdesetih hercegnovski planinari okupljeni u ''Subri'' započinju sa prvim pokušajima utemeljivanja modernog planinarstva u masivu Orjena. U to doba u Orjen će stići alpinistička užad i sva savremena pomagala za savladavanje okomitih stijena i kraških jama i u društvu će zaživjeti alpinističko - speleološki odsjek.

Galerija

Bonus video: