“Ljepota romskog folklora”: Za Dan Roma uz talavu

Zajedno sa „Zahumljem“ KUD „Budo Tomović“ planira koncert za Dan Roma, a već su, uz podršku Fonda za manjine, nabavili romske nošnje i instrumente
105 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 15:01h

Da bi očuvali ljepotu romskog folklora Udruženje Roma iz nikšićkog naselja Budo Tomović realizuje istoimeni projekat u partnerstvu sa NVO “Romsko srce”.

U sklopu projekta formirano je i kulturno umjetničko društvo “Budo Tomović” a deset djevojaka i momaka uveliko se sprema da 8.aprila na Dan Roma pokažu Nikšićanima ljepotu talave, tradicionalne romske igre.

“Od 40 kandidata izabrao sam postavu od pet djevojaka i isto toliko momaka. Bilo bi ih još ali nemamo ni prostora, ni sredstva da ih više okupljamo. Mladi su zainteresovani za folklor i dobro je da smo na ovaj način sklonili momke sa ulice“, kazao je koreograf Abedin Hajrušaj.

foto: Ivan Petrušić

Pored talave mladi Romi igraju i gajdu, giljansko oro, katunorće, šotu, tri jedan. „Ideja za pokretanje ovog projekta potekla je iz potrebe za postojanjem jednog romskog folklornog društva u Nikšiću koje će okupljati mlade Rome u cilju kontinuiranih aktivnosti sa namjerom da sami, ali i šira zajednica upoznaju romsku kulturu”, kazao je predsjednik Udruženja Tahir Hajruši, na juče organizovanoj konferenciji za novinare povodom potpisivanja memoranduma o saradnji sa KUD-om “Zahumlje”.

Zajedno sa „Zahumljem“ KUD „Budo Tomović“ planira koncert za Dan Roma, a već su, uz podršku Fonda za manjine, nabavili romske nošnje i instrumente.

“Želimo da mladi prenesu ljepote romskog folklora, kroz ples, pjesmu, nošnju, muziku i tako na najbolji način promovišu romsku kulturu i običaje. Na taj način čuva se nacionalna, etička I kulturna posebnost romske populacije u našoj sredini”, istakao je Ismet Kurti iz NVO “Romsko srce”.

Hajruši je kazao da projektom motivišu mlade da čuvaju svoju tradiciju, ali i da kvalitetno organizuju slobodno vrijeme.

Galerija

Bonus video: