Memorandum povodom sporazuma o Izgradnji društva bez torture

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da su Memorandumom predviđena prava i dužnosti članica potpisnica u naredne tri godine
57 pregleda 0 komentar(a)
nasilje, nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock.com
nasilje, nasilje nad ženama, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.02.2014. 13:26h

Predstavnici Ministarstva pravde, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) potpisali su Memorandum o saradnji u cilju realizacije regionalnog projekta Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na zapadnom Balkanu.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da su Memorandumom predviđena prava i dužnosti članica potpisnica u naredne tri godine.

"Cilj projekta je da doprinese društvu bez torture kroz aktivnosti civilnog društva koje su usmjerene protiv mučenja i drugog okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja i promociji međunarodnih standarda, naročito OPCAT-a", kaže se u saopštenju.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije (EU), i trajaće dvije i po godine.

Projekat predviđa istraživanja i dokumentovanje slučajeva kršenja ljudskih prava kroz redovan monitoring prostorija i uslova u ZIKS, pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama torture i nehumanog postupanja, edukaciju službenika ZIKS-a, medicinskog osoblja i studenata kao i regionalnu razmjenu iskustva.

Memorandum su potpisali generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Rabrenović, direktor ZIKS-a Miljan Perović i izvršna direktorica YIHR-a Edina Hasanaga Čobaj.

Objašnjeno je da projekat realizuje YIHR u saradnji sa Albanskim rehabilitacionim centrom za traumu i torturu (ARCT), Inicijativom mladih za ljudska prava Srbija i Međunarodnim rehabilitacionim savezom za žrtve torture (IRCT).

"Potpisivanjem memoranduma potvrđena je dalja spremnost Ministarstva pravde i ZIKS-a da sa civilnim društvom grade partnerske odnose kako bi se ukupna kaznena politika u Crnoj Gori pozicionirala na veći nivo u skladu sa preporukama i standardima EK u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su nakon potpisanog sporazuma, prestavnici LGBT Forum progresa, NVO 4 Life, Instituta socijalne inkluzije, Udruženja paraplegičara, Delegacije EU u Crnoj Gori i YIHR posjetili su organizacionu jedinicu Kazneno-popravnog doma i Zdrastvenu ambulantu.

Bonus video: