Podgorica: Potpisima za spas Mamule

Peticija se može potpisati u centru Podgorice, TC Delta i u parku Gorica
11 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.02.2014. 12:56h

Akcija prikupljanja potpisa za peticiju za obustavljanje javnog tendera za davanje u dugoročni zakup ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula održaće se 15. februara u centru Podgorice u 11 časova, TC Delta u 13 i parku Gorica u 14časova.

Organizatori akcije nevladine organizacije "Green Home" i "Naša akcija" saopštili su da će istovremeno Građanska grupa za spas Mamule organizovati potpisivanje u centru Herceg Novog svakog dana od 12 do 16 časova, dok oko 30 volontera ove grupe aktivno radi na prikupljanju potpisa na teritoriji cijele Crne Gore.

"Inicijativa potpisivanja peticije je zasnovana na zahtjevu za obustavljanjem javnog poziva i odlučivanja u okviru međunarodno javnog tendera tendera za davanje u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Smatramo da zaštićeni spomenik kulture kakav je tvrđava Mamula ne može biti pretvoren u hotelski kompleks kako bi se zadovoljile trenutne struje razvojnog pravca države, a to je elitni turizam", navodi se u zajedničkom saopšteno "Green Home" i "Naša akcija".

Dodaje se da taj lokalitet, poput mnogih drugih svjedoči da "postoji trend degradacije prirodnog i kulturnog nasleđa kako bi se prikazali neodrživim a potom prenamjenom prerastali u uspješne biznis planove inostranih investitora".

Nerazumljivo je, kako navode NVO, zašto za Mamulu nisu izdvojena sredstva za restauraciju kako bi se u vidu održivog razvoja promovisale ljepote prirodnog bogatsva ali i značajno kulturno nasleđe koje nema i ne smije imati tendersku cijenu.

"Apelujemo da se javnost ne dovodi u zabludu pričama o razvoju jer postoje i drugi modeli valorizacije Mamule od davanja u zakup i izgradnje hotela koji će biti dostupni samo pojedincima sa visoko platežnom moći. Napominjemo da su kulturna dobra Crne Gore pravom zaštićena kao jednako dostupna za sve građane te da u tom smislu ne smije biti ograničenja. Posebno je važno da država kao zakonodavac poštuje sopstvene dokumente poput studije lokacije Sektor 34 koja je usvojena ne tako davne 2012. po kojem Mamula predstavlja konzervatorski prostor, te gdje se strateški bira edukativni turizam kao buduća namjena", navodi se u saopštenju.

Iz NVO sektora pozivaju nadležne da još jednom razmisle o odluci davanja u dugoročni zakup ostrva Lastavica i tvrđave Mamula za potrebe izgradnje hotelskog kompleksa.

Bonus video: