Zlatko Glamočak vaja „Sat života” za žrtve otmice u Štrpcima

Odabrano spomen obilježje izvedeno je u vertikali, a njegova sjenka zavisno od pozicije može postati osnova za sunčani sat
604 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 20:26h

Jednoglasnom odlukom stručne komisije za odabir umjetničkog rješenja spomenika žrtvama otmice iz voza u Štrpcima, kao najkompletnije rješenje izabran je rad pod šifrom „Sat života“, akademskog vajara Zlatka Glamočaka.

Poznati vajar Glamočak je rođen u Baru, a posljednjih 30 godina živi u Parizu.

Na konkurs Opštine Bijelo Polje javilo se pet umjetnika.

Predsjednik stručne komisije Abaz Dizdarević kazao je da su se, nakon detaljnih razmatranja članovi saglasili da se o rangiranju rješenja izjasne po sistemu bodovanja, kao principijelnom načinu za transparentno odlučivanje, a da je odluka donesena nakon što je svaki član Komisije izložio svoje viđenje i elaboraciju o svakom pristiglom radu.

U otmici putnika na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci na pruzi Beograd- Bar, 27. februara 1993. godine oteto je, a zatim ubijeno 19 putnika.

“Članovi komisije su se saglasili da je ovo rješenjesadržavalo najkonkretniji odgovor na događaj. Izdvojilo se višeslojnošću istorijske, filozofske i likovne utemeljenosti.

Evidentan je kompleksan analitičko-istraživački pristup u definiciji i prikazu događaja u Štrpcima”, kazao je Dizdarević.

“Komisija je zaključila da će odabrano rješenje stajati kao snažan svjedok dramatičnog događaja u Štrpcima i da će vizuelnim porukama opominjati i odašiljati poruku generacijama, u smislu slogana porodica žrtava: „Pamtite da se ne ponovi!“.

“U opisu autora je zapisano da zavisno od prostornih uslova, odnosno pozicije na koju će spomenik biti postavljen može biti visine 270 cm ili viši. Spomen obilježje, nazvano “Sat života”, izvedeno je u vertikali a njegova sjenka može postati osnova za sunčani sat”, kazao je Dizdarević. On je naglasio da je komisija podržala predlog rodbine otetih putnika da se organizuje izložba svih radova, prijavljenih na konkurs.

U otmici putnika na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci na pruzi Beograd- Bar, 27. februara 1993. godine oteto je, a zatim ubijeno 19 putnika.

Bonus video: