Podgorica: Peko i Žukov dobijaju bulevare, Miljković ulicu

Planirano je da se ulica koja razdvaja DUP-ove Zabjelo - Ljubović i Zabjelo 9 nazove po slovačkom književniku i politačaru Ljudovitu Šturu
243 pregleda 51 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 21:04h

Dva bulevara dobiće imena Georgija Žukova i Peka Dapčevića, ako Skupština Glavnog grada usvoji odluku o podizanju spomen-obilježja, o kojoj će odbornici raspravljati 25. februara.

Bulevar čuvenog sovjetskog generala, dugačak kilometar, prostire se od kružnog toka na završetku Ulice 4. jula i početku Ulice zetskih vladara, na istok do Bulevara Šarla de Gola.

Predviđeno je da ime jednog od najčuvenijih Titovih generala, pak, dobije bulevar koji se prostire od Ulice V proleterske do mosta Vinstona Čerčila na Ribnici, u dužini od 350 metara.

Odlukom je predviđeno i da ulica od 370 metara na Pobrežju nosi ime porodice Boška Dedića, aktivnih učesnika narodnooslobodilačkog rata, a jedna će biti nazvana po poznatom srpskom pjesniku Branku Miljkoviću.

Planirano je da se ulica koja razdvaja DUP-ove Zabjelo - Ljubović i Zabjelo 9 nazove po slovačkom književniku i politačaru Ljudovitu Šturu. Ulice će dobiti istoričar i pravnik Niko Simov Martinović, muftija Murtezir Karađuzović i prva učiteljica islamske vjeroispovijesti Selema Maljević. Jedna od ulica dobiće ime komandira Komansko-zagaračkog bataljona, kapetana i prvog počasnog predsjednika prve crnogorske skupštine popa Sima Radulovića.

Ime borca NOR-a, političkog i naučnog radnika Miladina Šega Vujoševića nosiće ulica dugačka hiljadu metara.

Po revolucionaru i borcu Mihailu Muljetinu Ivanoviću naziv će dobiti ulica na Zlatici, a po slikaru Anastasu Bocariću, guslaru starcu Miliji i književnom kritičaru Vuku Bezareviću druge u istom dijelu grada.

Na Vrelima ribničkim ulice će dobiti imena po revolucionaru Ćazimu Lekiću, vojvodi i senatoru Antu Dakoviću i narodnom heroju Jelici Mašković.

Bonus video: