Država bi da betonira Buljaricu: Umjesto zelenila žele hotele i zgrade

Uvala u Buljarici, koja je spomenik prirode i nalazi se pod zaštitom već punih pola vijeka nema planskih dokumenata
22 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.02.2014. 08:25h

Država Crna Gora, koju zastupa Ministarstvo finansija, nezadovoljna je kako je njena svojina, nekih 300 hiljada kvadrata u Buljaričkom polju, tretirana predloženim Detaljnim urbanističkim planom “ Buljarica I”, jer umjesto hotelskih i stambenih kompleksa ucrtana im je zelena površina.

Očigledno poučeni iskustvom Mitropolije crnogorsko primorske, koja je na svojim parcelama, od nekih 51 hiljadu kvadrata ucrtala vile, stambene zgrade i hotele, i država želi da se to isto i ucrta na zemljišnom kompleksu u zaleđu djevičanske plaže.

Naime, na nacrt DUP “ Buljarica I”, koji se od polovine do kraja januara, nalazio na javnoj raspravi stigle su ukupno 92 primjedbe, sugestije i mišljenja zainteresovanih za urbanističko-planska rješenja predmetnog planskog dokumenta.

Jednu od primjedbu dostavilo je i Ministartvo finansija, na čijem je čelu Radoje Žugić, nezadovoljno planiranom namjenom na parcelama u državnom vlasništvu.

“Veći dio parcela predviđen je za zelenilo i zaštitne šume, iako je Prostornim planom Opštine Budva jedan dio predviđen za turizam i dio za stanovanje. Shodno tome predlažemo da se preispita planirana namjena na predmetnim katastarskim parcelama i izmijeni namjena kako bi se ispoštovao Prostorni plan Opštine Budva i time postigla valjana valorizacija državne imovine u zahvatu DUP-a ,,Buljarica I“”, navode u Ministarstvu finansija.

Uvala u Buljarici, koja je spomenik prirode i nalazi se pod zaštitom već punih pola vijeka nema planskih dokumenata, a na izradu aktuelnog planskog dokumenta, čekala je šest godina,.

Planskim dokumentom nije dozvoljena gradnja kula ili solitera, kako je to u zahvatu DUP “Budva centar”, već su uglavnnom vile i zgrade sa maksimalne četiri etaže, izuzev dva hotela kojima je dozvoljeno da imaju šest, odnosno osam spratova.

Obrađivačl plana trebalo bi ubrzo i da daju svoje mišljenje o primjedbama koje su iznijete i da li će ih prihvatiti ili ne.

Žugić predlaže da se preispita planirana namjena na predmetnim katastarskim parcelama i izmjeni namjena

Bonus video: