Rutović: Sloboda izražavanja nastavlja da bude zagarantovana

Uz napomenu, da se pitanje slobode izražavanja štiti na nivou javnih politika multiresorskog karaktera, ukazujemo i na ocjenu iz Izvještaja EK
1 komentar(a)
napad na Vijesti, Vijesti, Foto: Savo Prelević
napad na Vijesti, Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2014. 16:56h

Generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture, Željko Rutović, oglasio se povodom Izvještaja "Reportera bez granica".

On je naglasio da Crna Gora nema otvorenih pitanja u kontekstu redefinisanja medijskog zakonodavstva.

"U kontekstu Izvještaja međunarodne organizacije za slobodu medija „Reporteri bez granica“, čije su djelove mediji objavili u srijedu, 12. februara 2014. godine, a iz ugla normativne nadležnosti Ministarstva kulture, tj. usklađenosti medijskog pravnog poretka sa evropskim standardima, ovom prilikom ističemo ocjenu iz Analitičkog izvještaja, pratećeg dokumenta uz Mišljenje Evropske komisije o članstvu Crne Gore u Evropsku uniju, u kojem se navodi: „Sloboda izražavanja (uključujući medije) je zagarantovana Ustavom i široko se primjenjuje u praksi.“

U posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013.godinu, u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), ističe se da „sloboda izražavanja nastavlja da bude obezbijeđena sa nedavnim otpočinjanjem ozbiljnih istraga slučajeva nasilja protiv novinara i izricanjem presuda u nekim slučajevima“.

Važnim za institucionalno-medijski normativni aspekt, a u povodu ovog pitanja, naglašavamo da Crna Gora nema otvorenih pitanja u kontekstu redefinisanja medijskog zakonodavstva, što potvrđuje i ocjena iz posljednjeg Izvještaja o napretku Crne Gore, gdje se u dijelu koji se odnosi na poglavlje 10 Informaciono društvo i mediji, ističe da je „postignut dobar nivo pravne usklađenosti“.

Ovom prilikom, uz napomenu, da se pitanje slobode izražavanja štiti na nivou javnih politika multiresorskog karaktera, ukazujemo i na ocjenu iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije, u kojem se ističe da „promocija i realizacija profesionalnih i etičkih standarda ostaju izazov za veći dio medija“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: