Vuković: Čudo što nijesmo još niže na ljestvici

S pravom se, naravno, proziva političko vođstvo države za ovakvo stanje stvari, jer nema ko drugi biti odgovoran, rekao je Vuković
73 pregleda 4 komentar(a)
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Duško Vuković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.02.2014. 14:20h

Stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori je takvo da ne bi bilo iznenađenje da je država rangirana mnogo niže u Izvještaju organizacije Reporteri bez granica, ocijenio je slobodni novinar i analitičar medija, Dragoljub Duško Vuković.

Izvještaj organizacije Reporteri bez granica pokazuje da Crna Gora na Indeksu slobode medija zauzima 114. mjesto, što je za jedno mjesto lošije u odnosu na prošlu godinu.

U Izvještaju se ukazuje i na izražen stepen ugroženosti bezbjednosti medijskih radnika, a prozvane su državne instutucije zbog nečinjenja po tom pitanju.

Reporteri bez granica: DPS i Đukanović vode kampanju mržnje protiv slobodnih medija >>>

“Imajući u vidu stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori, ne bi bilo iznenađenje i da je naša zemlja pala niže od 114. mjesta. S pravom se, naravno, proziva političko vođstvo države za ovakvo stanje stvari, jer nema ko drugi biti odgovoran”, rekao je Vuković agenciji MINA.

U Izvještaju su direktno prozvani i političari, posebno premijer i vladajuća partija, ali i EU za koju se navodi da je više zabrinuta za regionalnu stabilnost nego stvaran napredak u poštovanju građanskih sloboda u Crnoj Gori.

“Smatram, takođe, da su Reporteri bez granica dobro prepoznali prioritete EU u regionu, tako da se s te strane, osim retoričke, ne može očekivati neka bitnija podrška domaćim naporima da se znatnije poboljšaju uslovi u kojima rade novinari i mediji”, ocijenio je Vuković.

Prema njegovim riječima, upravo takvi prioriteti EU ostavljaju prostor za sve agresivnije djelovanje “grupice kvazipatriotskih medijskih djelatnika”.

“Oni, radi odbrane vlasti, žele da pitanje medijskih sloboda skinu s dnevnog reda tako što će anetemisati sve one koji misle da je važno dalje afirmisati slobodu informisanja i izražavanja u Crnoj Gori”, kazao je Vuković.

Bonus video: