Reporteri bez granica: DPS i Đukanović vode kampanju mržnje protiv slobodnih medija

Bezbjednost novinara nastavlja da bude glavci razlog za zabrinutost
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 10:40h

Međunarodna organizacija za slobodu medija "Reporteri bez granica" ocijenila je da premijer Milo Đukanović i Demokratska partija socijalista (DPS) vode pravu kampanju mržnje protiv nezavisnih novinara u Crnoj Gori.

Po najnovijem izvještaju Reportera bez granica (RSF), koji je objavljen danas a čije detalje donosi Dan, bezbjednost novinara nastavlja da bude glavci razlog za zabrinutost kada je Crna Gora u pitanju. Na Indeksu slobode medija RSF su Crnu Goru svrstali na 114. mjesto, što je pad za jedno mjesto jer je Crna Gora prošle godine bila na 11.3. poziciji. Ukupni skor je lošiji nego prošle godine. Ove godine iznosi 34,78, a rošle je bio 32,97.

Napomenuto je da Crna Gora ima tradiciju istraživačkog novinarstva, koje je razvijenije nego u nekoj od susjednih država

"Bezbjednost novinara nastavlja da bude glavni razlog za zabrinutost kada je Crna Gora u pitanju", konstatovano je u izvještaju Reportera bez granica.

Crvenimo se na mapi medijskih sloboda (Izvor: Reporteri bez granica)

Napomenuto je da Crna Gora ima tradiciju istraživačkog novinarstva, koje je razvijenije nego u nekoj od susjednih država.

"Glavni izvori nezavisnog izvještavanja su dnevni listovi 'Dan' i 'Vijesti', i nedjeljnik 'Monitor'. Novinari tih medija često su žrtve prijetnji i fizičkih napada. Neki od ovih napada su bili izuzetno ozbiljni", potencirano je u izvještaju RSF.

Podsjeća se da je u avgustu 2013. godine, u Beranama bomba eksplodirala ispred kuće Tufika Softića, istraživačkog novinara koji piše za dnevnik "Vijesti” i nedjeljnik „Monitor”.

Reakcija vlasti na napade minimalna

"Softić, koji je navikao na prijetnje i nasilje, nije povrijeđen, ali bomba je mogla da bude fatalna da je eksplodirala nekoliko minuta ranije. On je godinama pisao o kriminalnim organizacijama i trgovini drogom, često pominjući zvaničnike Vlade u svojim tekstovima. Reakcija vlasti na to nasilje bila je minimalna. Skoro svi slučajevi su prošli nekažnjeno, uključujući i ubistvo urednika 'Dana' Duška Jovanovića, koji je 2004. godine stradao na ulici ispred redakcije u Podgorici. Lica koja stoje iza tog ubistva nikada nijesu identifikovana i izvedena pred lice pravde", ocijenili su predstavnici RSF.

Prijetnje nezavisnim novinarima, kako se navodi, nijesu samo fizičke. Naime, po ocjeni Reportera bez granica, koriste se i neka druga sredstva u pokušaju da novinari budu ućutkani.

"Kao i Makedonija i Crna Gora pokušava da uđe u EU, od 2010. godine. Njeni političari su savladali jezik institucija EU i pokušajvaju sebe da predstave kao što veće demokrate pred međunarodnom zajednicom, koja je više zabrinuta za regionalnu stabilnost nego za stvarni napredak u poštovanju građanskih sloboda. Predvođena predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, bogatim i kontroverznim biznismenom, bivšim saradnikom Slobodana Miloševića, Demokratska partija socijalista (DPS), koja vlada Crnom Gorom skoro 20 godina, vodi pravu kampanju mržnje protiv nezavisnih novinara", navodi se u izvještaju Reportera bez granica.

Prošle godine Crna Gora je pala za šest mjesta na Indeksu slobode medija, pa je sa 107. spala na 113. mjesto.

Ranije su Reporteri bez granica najavili da će lobirati da Crna Gora ne uđe u Evropsku uniju zbog toga što nijesu pronađeni napadači na novinare. RSF je godinama ukazivala da sudovi i dalje msdije kažnjavaju visokim novčanim kaznama zato što je sistem oglašavanja koruptivan.

Plasiraju najbrutalnije uvrede

U izvještaju Reportera bez granica navodi se da nezavisnim novinarima u Crnoj Gori upućuju navulgarnije uvrede.

Često brendirani kao „izdajnici nacije” ili „fašista”, oni su takođe izloženi prijetnjama i uvredama koje obiluju nevjerovatnim vulgarnostima. U 2013. godini, ubrzo nakon objavljivanja kolumne pod naslovom „Ples sa diktatorom”, Milka Tadić Mijović je bila meta nepristojnih uvreda, uključujući slanje SMS-ova. Iako je prijava podnijeta policiji, i mada je broj telefona sa kojeg je SMS poslat bio poznat organima reda, ništa nije preduzeto protiv onih koji su odgovorni navodi se u izvještaju RSF.

Galerija

Bonus video: