Bijelo Polje: U Rakonjama gori svaku treću noć

Komunalna policija je dozvolila Romima da pale gume 1. i 15. u mjesecu, ali su time samo povećali koncentraciju otrova
80 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 15:47h

Otrovni dim zapaljenih guma, stiropora i drugih materijala u nelegalnim centrima sekundarnih sirovina u Rakonjama i Strojtanici prijeti da ozbiljno ugrozi zdravlje stanovnika ta dva naselja i šire dokle sve češće dopire.

S obzirom da je romsko naselje u Rakonjama prigradsko, većina otpada zavši u vatri kod mosta u Strojtanici, gdje se svaki treći ili peti dan pale ogromne količine otpada. Glavni razlog je da se u vatri “oslobode” gvožđe, lim ili bakar koji se sve bolje prodaju na tržištu.

Nadležne republičke i lokalne službe su pokušale ali nijesu uspjele da zatvore nelegalne centre za otkup sekudarnih sirovina, niti spriječe one koji pale gume i stiropor. Osim Roma koji trpe najviše direktnu štetu od kancerogenih materija, mještanima Strojtanice, donjeg Rasova, Njegnjeva i okolnih sela, kada se zapale te ogromne vatre, preostaje jedino da se zatvore u kućama.

Stanovnici Strojtanice i Njegnjeva slali su više dopisa i obaraćali se svim “relevantnim ustanovama da riješe problem”.

Sekretar MZ Njegnjevo i Strojtanica Uroš Kojović je ispričao da su se obaraćali na sve adrese.

“Prije 5-6 godina, na naš poziv dolazio je glavni republički inspektor Sejdo Đukić, koji je upozorio Rome da više ne pale gume. Poslije nekog vremena na moju adresu stiglo je rješenje republičkog inspektora, kojim nas i zvanično obavijestio da je paljenje guma zabranjeno. Međutim, oni koji pale gume i dalje to rade bez ikakvih posljedica. Svih ovih godina održali smo više sastanaka sa načelnicima Komunalne policije i Vatrogasne stanice, sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem, ali ništa.

Kojović je kazao da mještani nisu zadovoljni odlukom Komunalne policije koja je dozvolila Romima da pale gume i drugi otpad 1. i 15. u mjesecu.

“Time nisu riješili problem samo su povećali koncentraciju otrova”, kazao je Kojović.

On je istakao da Romi ne poštuju ni taj dogovor i da pale vatre i gume svaki treći ili pet dan.

Učitelj u penziji Novak Perović iz Strojtanice ispričao je da više ne znaju na koji način da se odbrane. Opasne materije iz ogromnih logorskih vatri, sliježu se uz limsku dolinu i šire.

Njegova komšinica Kosa Perović kazala je da sve što sade u vrtovima beru zatrovano.

Darko Perović je objasnio da se uz automobilske i kamionske gume pale različite instalacije, kao i stiropor i da je tada nemoguće proći mostom.

Darko Perović je objasnio da se uz automobilske i kamionske gume pale različite instalacije, kao i stiropor i da je tada nemoguće proći mostom

“Oni prvo postave veliki broj guma u podnožju, a potom ređaju čitave gomile starih frižidera, šporeta i najrazličitijih instalacija. Jer bez guma to ne bi moglo dobro da gori, i ne bi mogli da ogole razne instalacije od gume, rekao je.

Predsjednik udruženja “E roma” Ismet Selimović kazao je da su se Romi ranije pridržavali pravila, ali da ne zna “kakvo je stanje u posljednje vrijeme”.

“Ne bi trebalo da pale, osim kako im je rečeno”, kazao je Selimović.

Otrovne pare mijenjaju DNK, ko zna koja će generacija trpjeti posljedice

Dim koji nastaje sagorijevanjem guma i drugih materija predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi. Stručnjaci upozoravaju kako se paljenjem guma, stiropora i raznog otpada oslobađaju čestice pepela, čađi, otrovne pare i plinova čija je pogubnost velika.

Paljenjem guma se stvaraju otrovni plinovi i čestice koje izazivaju teške genetske mutacije a koje dovode do maligniteta ili genetskih oboljenja u budućim generacijama.

Negativne posljedice sagorijevanja stiropora je ispuštanje otrovne hemikalije bisvenol A, koja izaziva različite tipove malignih tumora, kao i hormonsku neravnotežu u organizmu.

Kombinacija sa plastikom je najpogubija

Stanovnici najbližih naselja romskim kućama plaše se upozorenja i informacija ljekara da posebno veliku štetu trpe od paljenja plastičnih masa, guma i stiropora, čije sitne čestice sa lakoćom prodiru u pluća gdje se razlažu duži period.

Nastali pepeo raznijet vjetrom zagađuje zemljište, pada na povrće i voće ili ga čovjek direktno udiše, a ispiran vodom zagađuje podzemne vode. Sagorijevanje plastike koja sadrži olovo ili kadmij (npr djelovi računara) oštećuju centralni i periferni živčani sistem, kardiovaskularne bolesti, oštećuju kosti, bubrege i reproduktivne organe…

Galerija

Bonus video: