Crnogorski radnici u Rusiji ogorčeni: Čekaju da ih ambasador vrati kući

Radnici tvrde da su pravareni jer nijesu isplaćeni, da nemaju hrane i da im je zdravlje narušeno
212 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 08:23h

U rješavanju problema 20 građevinskih radnika, uglavnom iz Nikšića, koji su u decembru otišli za Rusiju i koji tvrde da su prevareni od poslodavca, firme „Alijans“, aktivno se uključila ambasada Crne Gore u Moskvi. U međuvremenu se ispostavilo i da su tamo odvedeni da rade na crno, bez radnih dozvola.

„Preduzete su sve aktivnosti u saradnji sa Federalnom migracionom službom i Ministarstvom vanjskih poslova Rusije kako bi se riješila pomenuta situacija. Ambasador Crne Gore Zoran Jocović razgovarao je u više navrata sa opunomoćenim predstavnikom crnogorskih državljana i informisao ih da ambasada, u skladu sa nadležnostima i saradnji sa ruskim nadležnim organima preduzima neophodne aktivnosti kako bi se riješila situacija u kojoj su se našli”, saopštili su juče „Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dvije grupe radnika otišle su u Rusiju, kako su kazali, preko Nikšićanina Darka Vilotijevića koji tamo radi godinama. Prva grupa je otišla 19. decembra, a druga desetak dana kasnije. Radnici, koji se trenutno nalaze u Ufi, glavnom gradu republike Baškortostan, u Ruskoj federaciji, tvrde da nijesu isplaćeni za posao koji su obavili, da su smješteni u neuslovnim prostorijama, da nemaju hrane, a da im je i zdravstveno stanje loše.

Građevinci iz Nikšića zarobljeni u Rusiji: Prevario nas poslodavac >>>

„Sa ambasadorom, koji nam je vratio vjeru da će ovome doći kraj i da neće više biti tih ljudi oko nas, pritiska, gladovanja, svega onoga što ne treba, čuli smo se nekoliko puta. Kazao je da će Ministarstvo vanjskih poslova uraditi sve da se što prije vratimo kući“, kazao je juče „Vijestima”, u ime 20 radnika, Radovan Cakić.

Kako su radnici u telefonskom razgovoru kazali „Vijestima“, juče ih je zvala vlasnica firme „Alijans“ Rezida Rimovna kako bi mlađim radnicima ponudila platu i avionsku kartu za Crnu Goru.

Obećao pomoć: Crnogorski ambasador Jocović (Foto: Arhiva "Vijesti")

„Rezida je zvala telefonom preko Darkovog oca Jova i mlađim radnicima ponudila platu i avionske karte za Crnu Goru. Ko zna gdje bi završili kada bi otišli odavde. Davljenik se hvata za slamku, pa tako i ona. U konsultaciji sa ambasadom, radnici su to odbili jer ne vjeruju njenoj ponudi. Nemamo ni radne dozvole koje je trebalo, kako je rečeno, da se rješavaju u hodu, dok budemo radili“, kazao je Cakić.

Mjesto koje podsjeća na ognjište namijenjeno je za kuvanje

Najmlađi radnik koji se nalazi u Ufi ima 18, a najstariji 55 godina.

Oni su demantovali navode porodice Darka Vilotijevića da je prva grupa za 15 radnih dana dobila u prosjeku po 40.000 rubalja, da imaju tri obroka, da su posao u Moskvi uradili nekvalitetno i da im je Darko, kada su došli, dao po stotinu eura da bi imali za cigarete.

Improvizovana tuš kabina

Spavaonica

Bonus video: