Prašina i pepeo zagrnuli Pljevlja

Nedavno je direktor TE Pljevlja Luka Jovanović kazao i objasnio da je više nemoguće, makar u naredne dvije godine, da prašina sa deponije ide ka Pljevljima
74 pregleda 7 komentar(a)
Pljevlja prašina, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja prašina, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.02.2014. 07:08h

Umjesto da provjetri pljevaljsku kotlinu, punu štetnih čestica, vjetar koji duva već dva dana donio je nove nevolje stanovnicima.

Selo Zbljevo i Komini, kao i veći dio grada zasuti su prašinom, koju je jak vjetar juče podizao sa deponije pepela i šljake na Maljevcu, iako odgovorni u Termoelektrane tvrde da je to nemoguće.

Mještanin Zbljeva Vladimir Stanimirović godinama ukazuje na probleme koje im stavara deponija na Maljevcu, ali kaže da je jučerašnji incident do sada nezabilježen od početka rada pljevaljskog bloka prije više od 30 godina.

"Šta će tek biti u julu, kad je ovako u februaru. Čelni ljudi Termoelektrane uvjeravali su nas da se ovo neće desiti dvije godine, a dešava se sada kada je zamljište vlažno. Osim po selu prašina ide direktno na grad, tako da su ugroženi oni koji žive u Pljevljima i ispod deponije koja je odavno iznad nadmorske visine grada. Upravo zbog toga se zalažem sa sveopšti protest protiv zagađivača na koji treba da izađemo svi bez obzira na političke i vjerske razlike", kazao je Stanimirović.

Nedavno je direktor Termoelektarne Pljevlja Luka Jovanović kazao i objasnio da je više nemoguće, makar u naredne dvije godine, da prašina sa deponije ide ka Pljevljima.

Zbog neadekvatne zaštite deponije Maljevac i ugrožavanja zdravlja stanovnika, predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović podnio je juče krivičnu prijavu protiv Jovanovića.

"On je odgovorno lice u Termoelektrani iz koje se na deponiju Maljevac odlaže pepeo i šljaka. NVO Breznica će krivične prijave podnositi i narednih dana", najavio je

Bonus video: