Prijava Solane u policiji od 2012, bager nema ko da vrati

Direktor Eurofonda Bojša Šotra podnio krivičnu prijavu protiv bivše izvršne direktorke Solane Jelene Aleksić zbog sumnje da je učestvovala u nezakonitom transportu
111 pregleda 4 komentar(a)
bager Solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
bager Solana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.02.2014. 20:25h

Direktor Eurofonda Bojša Šotra potvrdio je “Vijestima” da je podnio krivičnu prijavu protiv bivše izvršne direktorke Solane Jelene Aleksić zbog sumnje da je, potpisujući nalog 13. decembra 2010, učestvovala u nezakonitom transportu i otuđenju mini bagera koji više nije vraćen u krug fabrike.

Aleksićeva se sumnjiči za nesavjestan rad u privrednom poslovanju i službi, kao i za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

U prijavi koju je policiji podnio advokat Milan Vujošević, piše da je vlasnik u saznanju da se bager, „navodno radi remonta“, nalazi u budvanskoj firmi Tehnomont u Ulici Mediteranskoj br 4.

“Tražili smo da nam vrate bager, ali bezuspješno. Sumnjamo da je bager neovlašćeno otuđen i zbog toga tražimo da preuzmete neophodne istražne radnje protiv odgovornih lica”, piše u prijavi podnijetoj budvanskoj policiji 08.08.2012, nakon detaljne interne istrage o tome kako je bager međunarodne organizacije Euronatur, koja ga je Solani ustupila na korišćenje, nestao iz kruga fabrike.

Policiji je pored ostalog priložen dokument Veselina Mitrovića, koji je po nalogu v.d. izvršnog direktora Dragiše Rosandića, napravio internu istragu povodom nestanka bagera.

Takođe, policiji je priloženo obavještenje Aleksićeve o saglasnosti Euronatura da bager radi remonta bude iznijet iz frabrike, ali i dopis te međunarodne organizacije u kome izričito piše da saglasnost nije data. Da li je riječ o falsifikovanom dokumentu, za sada nije poznato, ali će eventualna istraga vjerovatno utvrditi ko je ili ko nije dao saglasnost.

Nakon dvije urgencije, vlasnicima je stigao dopis iz budvanske policije da su predmet proslijedili kolegama iz Ulcinja. Vlasnik je 04. jula podnio urgenciju i ulcinjskoj policiji.

Bager vrijedan više desetina hiljada eura služio je za podizanje nasipa i očuvanje staništa ptica na bazenima solane.

Više radnika “Vijestima” je ranije potvrdilo da je bager utovaren na kamion nikšićkih oznaka po nalogu Aleksićeve i njenog saradnika Miodraga Radulovića.

“Vijesti” nijesu dobile odgovore iz policije u Podgorici na pitanja o sudbini krivične prijave protiv Aleksićeve, i cijelom slučaju nestanka mašina iz ulcinjske Solane.

Neka nam predsjednik i premijer daju što smo zaradili

Radnici ulcinjske Solane, njih 49, koji su u štrajku od 21. decembra prošle godine, juče se održali miran protest ispred ulazne kapije u fabriku u pokušaju da skrenu pažnju javnosti na njihove nagomilane probleme, neisplaćene zarade i nepovezan radni staž. Na kapiji su juče bili i članovi njihovih familija i povjerenik Unije sindikata za Ulcinj Aslan Zenelji.

Isaja Gurzaković (54) kazao je da je stanje u fabrici i u porodicama postalo neizdrživo.

"Tražimo od predsjednika države i premijera da nam pomognu kako bismo dobili plate koje smo zaradili i kako bi nam bio povezan radni staž. Ne tražimo tuđe samo naše, a oni neka rade poslije što hoće”, kazao je Gurzaković ispred kapije fabrike u kojoj je radio godinama.

Šotra, ali i stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović ranije su kazali ”Vijestima” da klasičan stečaj ne poznaje niti sindikat ni štrajk.

U dopisu Euronature dostavljenom policiji piše kako oni nijesu dali saglasnost da se bager izveze iz fabrike soli u Ulcinju

Bonus video: