Na Cetinju postavljena nova turistička signalizacija

Signalizacija sadrži i QR kodove, zahvaljujući kojima će građani i posjetioci biti u prilici da u svakom momentu istraže turističke lokalitete i nađu najsvježije aktuelnosti
143 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 13:56h

Na Dvorskom trgu na Cetinju predstavljena je nova turistička signalizacija, koja je rezultat saradnje Prijestonice Cetinje i kompanije "GateBizz Comunications".

Iz Prijestonice kažu “da je riječ o najsavremenijoj turističkoj signalizaciji u Crnoj Gori, koja uz informativne table, sadrži i QR kodove, zahvaljujući kojima će građani i posjetioci biti u prilici da u svakom momentu istraže turističke lokalitete i nađu najsvježije aktuelnosti iz crnogorske Prijestonice”.

Stubovi na kojima je postavljena signalizacija, kako je pojašnjeno, napravljeni su od konstrukcionog čelika sa aluminijskim postamentom i ukrasnim aluminijskim grivnama.

Table su različitih dimenzija, a izrađene su od kvalitetnog podsinkovanog čelika. Posebna površinska zaštita postignuta je plastifikacijom svake table.

Natpisi na tablama su izrađeni od najkvalitetnije uvozne folije, a svaki natpis je posebno plastificiran specijalnom folijom koja spriječava izbljeđivanje slova djelovanjem UV zraka i posebno štiti svaki natpis atmosferskih uticaja.

Govoreći o novoj turističkoj signalizaciji, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, kaže da im je bila namjera da nova signalizacija posjetiocima grada pruži što više informacija, ali i da istovremeno u što većoj mjeri bude praktična za korišćenje.

"Nova signalizacija na Cetinju predstavljaće svojevrstan primjer kako na dobar način iskoristiti i upotrijebiti dostignuća savremene tehnologije u svrhu turizma. Jer, uz opšte informacije, koje su dostupne na tablama, nova turistička signalizacija opremljena je i QR kodovima, zahvaljujući kojima svi posjetioci, putem svojih uređaja, na jednostavan način mogu dobiti detaljnije podatke o lokacijama koje žele posjetiti", rekao je Bogdanović.

Predstavnica kompanije "GateBizz Comunications", Jelena Bjelovuk, kaže da će korišćenjem aplikacije savremene signalizacije, budući turisti imati sve neophodne informacije i moći će efikasnije da upravljaju svojim vremenom tokom odmora.

"Ovaj trend svojom atraktivnošću privlači brojne gradove koji žele da se promovišu, kako u turističkom tako i u ostalim aspektima. Građani i turisti od sada imaju pogodnost da raspolažu najsvježijim informacijama i da uvijek dobiju tačan put do željene lokacije. S druge strane, gradovi dobijaju bolji estetski izgled kao i veći finansijski prihod", rekla je Bjelovuk.

Priliku da, putem QR koda instaliranog na tabli na Dvorskom trgu, prvi instalira i isproba aplikaciju "Cetinje Smart Signalization" imao je ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović.

Galerija

Bonus video: