Završeneu Tripundanske svečanosti

Svečanost je okupila brojne građane i vjernike Kotora i Boke Kotorske, te Dubrovačko – Neretvanske i Splitsko – Dalmatinske županije, kao i katedralne barske Župe
71 pregleda 1 komentar(a)
Sveti Tripun, Foto: Ivana Komnenić
Sveti Tripun, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 09.02.2014. 13:13h

U Kotoru je danas održana Vanjska svečanost posvećena Svetom Tripunu, zaštitiniku grada, kojom se ujedno završavaju Tripundanske svečanosti koje su počele 27. januara.

Svečanost je okupila brojne građane i vjernike Kotora i Boke Kotorske, te Dubrovačko – Neretvanske i Splitsko – Dalmatinske županije, kao i katedralne barske Župe.

Ispred glavnih gradskih vrata, u jutarnjim satima,glavni odred Bokeljske mornarice 809 dočekao je mornare iz Tivta i Herceg Novog, a Gradskoj muzici iz Kotora pridružila se i tivatska.

Nakon ceremonijala i raporta, Bokeljska mornarica je ispred katedrale Svetog Tripuna odigrala tradicionalno kolo Bokeljske mornarice..

U porti katedrale, vanjsku feštu pozdravili su gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, predsjednik kotorske Skupštine opštine Nikola Bukilica, kotorski biskup Ilija Janjić sa sveštenstvom i gostima iz susjednih i županija iz regiona.Nakon svečane pontifikalne mise, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i mitropolita Vrhbosanski, u podne je uslijedila je procesija sa moštima ovog sveca, koje tradicionalno nose članovi Bokeljske mornarice.

Zbog kiše procesija nije, kako je to uobičajeno, prošla ulicama Starog grada, tako da je izostao tradicionalni pozdrav sveštenstva Srpske pravoslavne crkve koji sa vrata hrama Svetog Nikole pozdravljaju procesiju. Umjesto njih ove godine to je učinilo sveštenstvo Crnogorske pravoslavne, čija crkva se nalazi u blizini katedrale.

Bonus video: