POTREBA NE JENJAVA

Smanjen broj davalaca krvi tokom ljeta

„Darivanja krvi moramo se sjetiti ne samo u hitnim situacijama, kada je našem bližnjem neophodna ova dragocjena tečnost, nego i tokom cijele godine, kad god se osjetimo zdravim i sposobnim da učinimo humano djelo. Samo razvijanjem kontinuiranog dobrovoljnog davalaštva možemo uticati na iskorijenjivanje namjenskog, odnosno porodičnog davanja krv“
0 komentar(a)
doniranje krvi, Foto: Shutterstock
doniranje krvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2018. 13:04h

Broj davalaca krvi u Crnoj Gori značajno je smanjen tokom ljeta, najviše usled godišnjih odmora, ali potreba za transfuziološkom potporom ne jenjava, saopoštili su iz Zavoda za tranfuziju krvi.

Zavod je u prvih šest mjeseci ove godine, sa partnerima, organizovao 103 akcije dobrovoljnog davanja, u kojima je prikupljeno 2.352 jedinice krvi.

„U istom periodu registrovali smo i 1.691 donaciju krvi od samoinicijativnih dobrovoljnih davalaca, što je za veliku pohvalu”, rekli su iz Zavoda agenciji MINA.

Kako su naveli, razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori već nekoliko godina ide uzlaznom putanjom, i u Zavodu su zadovoljni da je sve više kolektiva i pojedinaca koji uviđaju značaj obezbijeđivanja pravovremenih zaliha krvi i poštovanja jednog od osnovnih principa obezbjeđivanja krvi – da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Na pitanje da li teško akcije realizovati tokom ljetnje sezone i da li imaju problema sa količinama krvi, iz Zavoda su kazali da je period ljeta posebno izazovan za svaku transfuziološku službu.

„Broj davalac krvi značajno je smanjen, najviše usled godišnjih odmora, dok, sa druge strane, potreba za transfuziološkom potporom ne jenjava“, rekli su iz te ustanove.

Pored standardnih operativnih programa, kako su dodali, tokom ljeta je povećan broj saobraćajnih traumatizama, što može uticati na stanje zaliha krvi i krvnih derivata.

Iz Zavoda ističu da se broj dobrovoljnih donacija krvi konstantno povećava, i da je u odnosu na nekoliko godina ranije, kada je udio donacija dobrovoljnih davalaca bio oko 20 odsto, trenutno taj procenat blizu 50 odsto.

„Budući da je procenat razvoja davalaštva krvi na kraju prošle godine bio 2,9 odsto, a da su preporeuke Svjetske zdravstvene organizacije da on bude četiri odsto, jasno je da nam predstoji još dosta posla“, rekli su iz Zavoda.

Oni su ukazali na česte apele za određenom krvnom grupom na društvenim mrežama ili putem onlajn medija, čiji autor nije Zavod.

Kako su dodali, apele šalju porodice ili poznanici pacijenata koji se liječe u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, uglavnom bez prethodne konsultacije sa Zavodom.

„U prošlosti su ovakvi apeli izazivali određene probleme sa zalihama, jer bi u jednom trenutku za određenog pacijenta došao veliki broj građana iste krvne grupe, iako za njegovo zbrinjavanje nije bilo potrebe za tolikim brojem davalaca“, istakli su iz Zavoda.

Iz te ustanove su saopštili da trenutno raspolažu sa zadovoljavajućim brojem jedinica svih krvnih grupa, ali da su, kako bi se takvo stanje zadržalo do kraja mjeseca, u saradnji sa Tržnim centrom „Delta city“ kreirali mini-kampanju „Budi human i ljeti, daruj krv u Delti“.

Kako su objasnili, u okviru kampanje će svi zaiteresovani sugrađani moći će da doniraju krv u tržnom centru, od 13. do 17. avgusta, od deset do 15 sati.

Iz Zavoda su pozvali sve humane sugrađane da doniraju krv, kako bi zajednički omogućili stabilnost zaliha, a time i operativnog programa u ustanovama sekundarnog i tercijarnog sektora.

„Darivanja krvi moramo se sjetiti ne samo u hitnim situacijama, kada je našem bližnjem neophodna ova dragocjena tečnost, nego i tokom cijele godine, kad god se osjetimo zdravim i sposobnim da učinimo humano djelo. Samo razvijanjem kontinuiranog dobrovoljnog davalaštva možemo uticati na iskorijenjivanje namjenskog, odnosno porodičnog davanja krv“, poručili su iz te ustanove.

Preporučujemo za Vas