Razmotriti mogućnost dodjeljivanja zvaničnih imena aerodromima

Predloženo je da se razmotri mogućnost da aerodrom u Podgorici nosi ime, člana Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, Dušana Vukotića
92 pregleda 10 komentar(a)
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.02.2014. 16:04h

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres podnijela je inicijativu Vladi i Javnom preduzeću Aerodromi da razmotre mogućnost dodjeljivanja zvaničnih imena aerodromima u Podgorici i Tivtu.

Predloženo je da se razmotri mogućnost da aerodrom u Podgorici nosi ime, člana Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, Dušana Vukotića doajena jugoslovenske karikature i animiranog filma koji je, kako su ocijenili, ostavio trajni trag u razvoju svjetske animacije.

"Riječ je o filmskom stvaraocu koji je pripadao crnogorskoj i hrvatskoj kulturi a koji je za film Surogat, 1962. godine, dobio nagradu Oskar. Predavao je režiju na Akadamiji kazališne umjetnosti, ranije Akademije za kazalište, film i televiziju u Zagrebu", podsjetili su iz Progresa.

Navodi se da brojni članovi Progresa vjeruju da je u interesu crnogorske kulture, crnogorske države i trajnog sjećanja na tog stvaraoca da glavni nacionalni aerodrom nosi Vukotićevo ime.

"Takođe, na osnovu inicijativa podružnica iz Boke, LGBT Forum Progres predložio je da aerodrom u Tivtu nosi ime svetog Leopolda Bogdana Mandića rođenog u Herceg Novom, čiji se kult poštuje u cijelom svijetu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: