Vreli avgustovski dani, ali plaže na Morači skoro puste

“Neka su druga vremena. Morača je uvijek hladna za kupanje i u najvrelijim danima, ali ima neki šmek”
445 pregleda 6 komentar(a)
kupači morača, Foto: Zoran Đurić
kupači morača, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.08.2018. 13:35h

Na podgoričkim gradskim plažama, juče, kao i prethodnih dana, iako su temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, bio je mali broj kupača.

Novinar “Vijesti” obilazeći plažu Galeb, Momišićku, Skaline, u Rogamima na obali Zete, sreo je svega petnaestak građana, koji su spas od vrućina potražili na obalama rijeka.

Među rijetkim sugrađanima bio je šezdesetosmogodišnji Božidar Ivanović, koji je kazao da pamti kada su gradske plaže bile pune Podgoričana, kada se skupljalo i mlado i staro na obalama rijeka.

“Kao dijete pamtim krcate plaže, dogodovštine, kada se sa radošću silazilo na obalu, nije bilo na pojedinim plažama mjesta za peškir. A Podgorica danas ima duplo više stanovnika, ali plaže su puste. Kao djeca smo znali u septembru, nakon završenih časova u školi da se spustimo na Moraču. Danas su neka druga vremena, ljudi su se promijenili, navike, prioriteti. Morača je uvijek hladna bila za kupanje i u najvrelijim danima, ali ipak ima neki šmek”, kazao je Ivanović.

On kaže da zbog nekadašnjih vremena voli da se spusti na rijeku, a da su obale nekada bile mnogo uređenije i čistije nego sada.

Šesnaestogodišnji Marko Šćepanović kazao je da na Moraču voli da dolazi, a da bi volio da ima više naroda.

“Blizu je, iz grada za par minuta na obali rijeke si. Ovaj dio kod Skalina je i lijepo uređen, možda bi da se urede i druge plaže bilo više ljudi”, kazao je Šćepanović.

On je istakao da mu smeta što se na obalama rijeka može vidjeti dosta smeća i da je to odlaganje smeća gdje god se može navika koju mnogi sugrađani imaju.

Da su plaže na Morači od strane građana zapostavljene, potvrdili su i iz Glavnog grada, koji su i ove godine, četvrtu za redom, organizovali manifestaciju “Ajmo na Moraču”.

Manifestacija, koju organizuju Turistička organizacija Podgorice i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada počela je 27. jula i trajaće do 26. avgusta.

Manifestacija se organizuje četvrtu godinu zaredom, ovog puta sa ciljem dodatne promocije Sastavaka u kulturnom, tradicionalnom i istorijskom smislu, te u želji da se sugrađani vrate na moračke plaže koje su nekada bile tradicionalno mjesto okupljanja tokom ljeta”, saopštili su organizatori.

36 stepeni Celzijusa izmjereno je juče u Podgorici u 14 časova, a prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju subjektivni osjećaj u to vrijeme je bio 38 stepeni. Za danas i sjutra najavljena je temperatura do 37 stepeni

Bonus video: