Sva djeca oboljela od kancera moraju na liječenje u Beograd

Kako je saopšteno, od 2006. do 2012. godine registrovano je oko 80 djece oboljele od dečjeg kancera
203 pregleda 6 komentar(a)
Dijete oboljelo od raka, dijete, rak, Foto: Shu
Dijete oboljelo od raka, dijete, rak, Foto: Shu
Ažurirano: 07.02.2014. 14:14h

U Crnoj Gori godišnje od raka oboli do 20 djece a taj broj se povećava, naveli su iz Udruženja roditelja djece oboljele od dječjeg kancera navodeći da se svi šalju u Beograd na liječenje. Kako je saopšteno, od 2006. do 2012. godine registrovano je oko 80 djece oboljele od dečjeg kancera a u 2012. zabilježeno je 17 novih pacijenata."Na žalost svake godine taj broj se povećava a Crna Gora nema pedijatrijsku hemato-onkologiju i zato se sva djeca šalju u Srbiju na liječenje", kazali su iz udruženja Feniks.

Bolest cijele porodice Jedna od osnivača Udruženja i majka oboljelog dječaka, Angela Murišić, kazala je agenciji MINA da u Crnoj Gori postoji jedan hematolog, Maja Kavarić."Ona nam nesebičnio izlazi u susret ali nakon uspostavljene dijagnoze djeca i roditelji u strahu i neizvjesnosti odlaze u Beograd na liječenje u odgovarajuće bolnice", kazala je Murišić.Prema njenim riječima, godišnje iz Crne Gore oboli od 15 do 20 djece i sva se šalju na liječenje u Beograd, broj oboljelih se svake godine povećava."Dječji kancer je bolest cijele porodice. Pojavom tako teške, po život opasne bolesti mijenja se kompletna porodična dinamika. Porodica tokom liječenja dolazi na ivicu svojih finansijskih, a onda i psihoemocionalnih snaga", navela je Murišić.Cilj Udruženja je, kako je kazala, da se tim porodicama pruži adekvatna pomoć, kako po pitanju ishrane djece, tako i u plaćanju smještaja u roditeljskoj kući, kao i plaćanju troškova prevoza u slučaju smrti djeteta, jer ti troškovi su na račun roditelja. Ona smatra da je bitna informisanost roditelja o novijim načinima liječenja."Dječji kancer je rijetka bolest i podrazumjeva multidisciplinarni pristup stručnjaka iz različitih oblasti i roditeljskih udruženja iz cijele Evrope. Ljekari uz pomoć i podršku roditelja moraju vršiti i politički pritisak da uvjere vladu svoje države u važnost uspostavljanja standarda liječenja pedijatrijske onkologije", rekla je Murišić.

Ne treba tugovati, već pomoći djeciNevladina organizacija Fenix Crna Gora je udruženje roditelja djece oboljele od dječjeg kancera a kao Fejsbuk /Facebook/ grupa postoji od 2012. a zvanično je registrovana 15. februara 2013. godine. Udruženje se bavi pružanjem pomoći,podrške i razmjene iskustava roditelja čija se djeca liječe, roditelja čija su djeca uspješno završila liječenje i roditelja koji su izgubili djete zbog maligniteta."Udruženje broji 50 članova ali nijesu svi aktivni. Voljeli bismo da nam se pridruže u našim aktivnostima. E-mail adresa je fenix.crnagora@gmail.com", kazala je Murišić.Pojasnila je da je ideja o formiranju Udruženja proizašla iz potrebe da kontaktiraju porodice i razmijene iskustva sa njima, da ih upute na lokalna Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti, koja pomažu u bolnicama u Srbiji.Ona je predstavila aktivnosti Udruženja."Učesće na Uniqa dječjem proljeću, manifestaciji održanoj u Delta sitiju. Uz pomoć velikog broja sponzora organizovali smo lutriju i od prikupljenog sredstava pomogli porodicama koje se nalaze na liječenju u inostranstvua shodno Statutu Udruženja.Imamo namjeru da i ove godine učestvujemo na ovoj manifestaciji i da predstavimo nas rad", kazala je Murišić .Kako je rekla, Udruženje je kupilo softver i reagense za određivanje nivoa methotrexata u krvi, čime bi se djeci oboljeloj od leukemije skratio boravak u Beogradu za dva mjeseca a povodom 15. Februara, međunarodnog dana djece oboljele od kancera aparat će se pustiti u rad."Kako bi podigli svijest i proširili informacije organizovali smo postavljanje plakata i djeljenje flajera "Rano otkrivanje ... veće šanse"«, po svim zdravstvenim ustanovma u Crnoj Gori . U planu je organizovanje rehabilitacionog kampa za djecu kojoj je to itekako potrebno poslije liječenja«, najavila je Murišić.Prema riječima Murišić, rak kod djece je izliječiv u 75 odsto slučajeva."Zato ne treba tugovati nad sudbinom djece oboljele od raka već im treba pomoći da to prebrode. Rak se liječi po svjetskim protokolima hemoterapijom ,zračenjem i transplatacijom kostane srži, po potrebi", zaključila je Murišić.

Bonus video: