NVO Izbor: Mamulu pretvoriti u muzej

"Smatramo da je neprihvatljivo da ostvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, mjesto gdje su generacije Bokelja stasavale i stvarale svoje uspomene, bude prodato
6 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.02.2014. 13:37h

NVO „Izbor“ podržava građane Herceg Novog koji su pokrenuli akciju „Krik za spas Mamule“ i poziva sve Novljane kojima je stalo do očuvanja ovog istorijskog kompleksa da se pridruže mirnom protestu, koji će biti održan na Škveru danas u 18 časova, saopšteno je iz te organizacije.

"Smatramo da je neprihvatljivo da ostvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, mjesto gdje su generacije Bokelja stasavale i stvarale svoje uspomene, bude prodato bilo kojoj inostranoj ili domaćoj kompaniji.

Mamula predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture Herceg Novog, koje moramo sačuvati. Predlažemo da cio kulturno-istorijski kompleks Mamule bude pretvoren u muzej", navodi se u saopštenju.

U NVO „Izbor“ tvrde da se zalažu za razvoj turizma i da će "investitore koji će izgraditi hotele sa 30 000 ležajeva, ali se zalaže i za očuvanje kulturnog naslijeđa. Pored tolikog neiskorišćemog potencijala koji pruža gotovo 40 kilometara obale hercegnovske opštine, turizam se može razvijati na mnogim lokacijama, a da Mamula bude spomenik kulture i svjedok istorije. Naš stav je jasan: Mamula nije na prodaju".

Bonus video: