Hoće li Mamula imati mjesto samo u istorijskim udžbenicima?

Grupa navodi da to znači da je sada u igri hotel sa 70 ležajeva, a nigdje se ne pominje edukativni turizam na kojem se prije insistiralo
51 pregleda 13 komentar(a)
Mamula, Foto: Anto Baković
Mamula, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 07.02.2014. 10:23h

Zašto bi građani vjerovali da sada nametnuti propisi „valorizacije” ostrva Lastavica i tvrđave Mamula neće završiti na isti način kao što je slučaj sa Arzom?, ističe se u reagovanju Grupe građana za spas Mamule, nakon što je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da bi trebalo očuvati spomenički potencijal tvrđave.

"Ta austrougarska tvrđava je sa zemljištem prodata stranim investitorima koji apsolutno ništa nisu uradili osim prekršili Zakon o Morskom dobru, a kojim se svima garantuje slobodan pristup bilo kojem dijelu crnogorske obale, kao i Zakon o zaštiti kulturnih dobara kojim se garantuje svakom pravo da pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra, radi učešća u kulturnom životu, uživanja, naučnog napretka ili druge dobrobiti koja iz njega proističe", navodi se u reagovanju.

Grupa građana Za spas Mamule još navodi da se “Ministarstvo u svom saopštenju poziva na studiju lokacije „Sektor 34'', u okviru koje se između ostalog obrađuje ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, a koju je Vlada usvojila 2012. godine, sa ciljem, kako je navedeno, „obezbjeđenja zaštite i održivog korišćenja prirodnih i stvorenih resursa, kao i povećanja turističkih i privrednih potencijala na predmetnom prostoru”.

Iz Grupe još navode da u studiji stoji da "organizovanjem prestižnih naučnih skupova, seminara, stručnih obuka, umjetničkih kolonija, studentskih radionica i drugih srodnih aktivnosti tokom cijele godine, turistički kompleks Mamula mogao izrasti u prestižnu destinaciju u svjetskim razmjerama".

"Međutim, u tenderu kojim se sada ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula nudi u zakup između ostalog stoji: "Položaj ostrva Lastavica, zajedno sa tvrđavom „Mamula“ zahtijeva koncept ekskluzivnog turističkog kompleksa otvorenog tipa, nivoa standarda 4+ ili 5 zvjezdica, smještajnog kapaciteta do 70 ležajeva, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, dobro uklopljenim u ambijent, koji ne ugrožavaju kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje lokacije, u skladu sa Državnom studijom lokacije – „Sektor 34”.

Grupa navodi da to znači da je sada u igri hotel sa 70 ležajeva, a nigdje se ne pominje edukativni turizam na kojem se prije insistiralo, kao ni činjenica da je tvrđava Mamula zaštićeno kulturno dobro.

U svom obraćanju Ministarstvo ističe da su na tvrđavi „adaptacije dozvoljene isključivo u okviru njenih postojećih gabarita. Sadašnji prirodni ambijent ostrva, uključujući karakteristike tla, vegetacije i mora, treba u najvećoj mjeri zadržati i unaprijediti”.

"Pitanje je kojih gabarita, kada isti nijesu evidentirani u vlasničkom listu, jer se tvrđava Mamula ne nalazi u vlasničkom listu br. 215, kako se to navodi u tenderu. U tom dokumentu piše da je ostrvo neplodno zemljište, pa je nejasno u odnosu na šta je data procjena vrijednosti – da li na neplodno zemljište ili na kulturno istorijski spomenik tvrđava Mamula" navodi se u saopštenju Grupe.

"Razmatrajući navedeno, pitamo se, hoće li tako biti i sa ostrvom Lastavica i tvrđavom Mamula, koji bi poslije ovakve valorizacije propisane tenderom, od edukativnog turizma jedino imali svoje mjesto u istorijskim udžbenicima"? , zaključuje se u saopštenju Grupe građana Za spas Mamule.

Bonus video: