TVCG duguje RDC-u 3,6 miliona eura

Rade Vojvodić kaže nijesu pitani kada je odluka usvajana i da će o njoj odlučiti Ustavni sud
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2014. 19:17h

Iako je to predviđeno Zakonom o budžetu a, od prošle godine, i Zakonom o radiodifuziji, Radiotelevizija Crne Gore (RTCG) već četvrtu godinu ne plaća Radiodifuznom centru zakonom preciziranih 900 hiljada eura za održavanje tehnike i prenos signala njihovih radijskih i televizijskih programa.

Da RTCG ni ove godine ne planira da plati tu obavezu, piše i u finansijskom planu za ovu godinu, koji je Savjet usvojio prekjuče.

U planu piše da je pokrenuta inicijativa ocjene ustavnosti odredbe Zakona o radiodifuznim servisima koja precizira obavezu RTCG prema RDC-u, da zbog toga ta stavka nije planirana u rashodima.

Takođe, navode da je Privredni sud u Podgorici odbio tužbeni zahtjev RDC-a da se RTCG obaveže da, za prenos i emitovanje programa, plati centru 900 hiljada eura.

Na pitanje kako i zašto RTCG već četvrtu godinu izigrava zakon i uvećava dug prema RDC-u, koji će sa ovom godinom dostići 3,6 miliona eura, generalni direktor RTCG Rade Vojvodić kaže: ”Ta naša navodna obaveza prema RDC-u regulisana je zakonom koji je usvojen bez javne rasprave. To je na sudu i ne želim da komentarišem dok sud ne kaže svoj stav”.

Vojvodić je dodao da je Savjet RTCG nadležan za upravljanje ovim medijem.

U RDC-u kažu da je spor oko duga RTCG na sudu.

“Početkom svake godine mi RTCG podsjetimo na obavezu, ali oni to ignorišu,” kazao je za “Vijesti” Željko Nikolić, izvršni direktor RDC-a.

On, međutim, tvrdi da spor pred Privrednim sudom još nije okončan.

Na pitanje kako to da svi ostali elektronski mediji moraju da plaćaju obaveze koje im nameće RDC, jedino je u povlašćenom položaju RTCG, Nikolić kaže da je po srijedi javni interes.

“Riječ je o javnom interesu isto kao što se bez posebne procedure ne isključuje struja sistemima koji su od posebne važnosti za državu, kao što je željeznica. Znači, mi moramo da trpimo i da na sudu tražimo svoja prava”, kaže Nikolić.

Iako to u RDC-u direktno ne priznaju, izvjesno je da RTCG centru ne plaća ni struju koju potroše njihovi uređaji na predajnicima.

“Oni vjerovatno misle da je za to dovoljno tih 200 hiljada koje dobijamo od Ministarstva kulture”, kaže Nikolić.

Ostali elektronski mediji su pod stalnim pritiskom RDC-a da plaćaju i redovne i zaostale obaveze jer u suprotnom, slijedi isključenje.

Radiodifuzni centar je krajem prošle godine zbog dugova isključio sedam radio i tri televizijske stanice, ali su one, ipak, ponovo dobile signal nakon novogodišnjih praznika.

Poslanici su tada pogriješili

Potpredsjednik Savjeta Veselin Vujanović kaže da je “famozni spor oko navodnog duga RTCG prema RDC nastao zbog greške ili neobaviještenosti poslanika.

“Iako po važećem Zakonu o javnim radiodifuznim servisima RDC besplatno prenosi i emituje program RTCG, poslanici su prošle godine, bez prethodne javne rasprave i konsultacija, usvojili Zakon o budžetu koji predviđa obavezu da RTCG plaća RDC prenos programa. Pošto je riječ o očiglednoj koliziji dva zakona konačnu riječ će imati Ustavni sud”.

Vujović: Stanišić kao da nas je častio ono što smo zaradili

Reagujući na stav predsjednika odbora direktora RDC Slobodana Stanišića, koji je ranije rekao da zaposleni redovno primaju plate, predsjednik Sindikata Ljubo Vujović pita:

“Misli li Stanišić da nas je častio to što, kako se pohvalio, plata nikada nije bila drugoga u mjesecu. Bolje bi bilo da objasni zašto je radnicima RDC za godinu i po plata smanjena za trećinu, a nekima i više”.

Uprava RDC, dodaje, na neregularan način poziva na uredbu Vlade o smanjenju plata u javnim i preduzećima gdje je država većinski vlasnik.

“Namjera Vlade je bila da se skrešu plate u upravama, jer su našim direktorima bile preko tri hiljade eura, a ne ljudima koji rade na vrhovima planina i smrzavaju se održavajući predajnike”, kaže Vujović. On navodi da, sa kolegama iz drugog sindikata, mjesecima pokušavaju da zakažu razgovor sa ministrom za informaciono društvo.

Galerija

Bonus video: