Ivanović: Evropa da prestane da ćuti dok Đukanović proganja

Đukanović je razvio sistem koji se svodi na politički kompromis, i zato Evropska unija žmuri
62 pregleda 0 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Boris Pejović
Željko Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2014. 12:19h

Evropa mora da prestane da žmuri dok Vlada Crne Gore proganja civilno društvo i nezavisne medije, do tačke istrjebljenja, piše direktor "Vijesti" Željko Ivanović za EUobserver.

Ivanović ukazuje da premijer Milo Đukanović u potpunosti sarađuje i sluša Brisel kada su u pitanju regionalna pitanja, kao što su priznanje Kosova, podrška opstanku BiH po sporazumu iz Dejtona, i saradnja sa sudom u Hagu.

Đukanović je razvio sistem koji se svodi na politički kompromis, i zato Evropska unija ćuti na njegove fizičke i fnansijske napade, ali je vrijeme da se prekine sa tom ciničnom politikom, poručuje Ivanović.

"Evropski zvaničnici, bez obzira da li u Briselu ili Parizu, Berlinu ili Londonu, moraju početi da sagledaju realnu situaciju i status demokratije i ljudskih prava u Crnoj Gori", navodi Ivanović.

U suprotnom, Đukanović će uspjeti u onome što bi trebalo da bude nemoguće, a to je da uvede Crnu Goru u EU, i simultano uguši sve kritičke glasove.

Zaboravljeni zločin

Ivanović ukazuje da Đukanović predvodi napade na kritički nastrojene medije, a da državni mediji raspiruju kampanji protiv nezavisnih, i prikazuju njihove osnivače kao kriminalce, a novinarke kao prostitutke.

"Na nedavnoj izložbi koju je finansirala i vlada, naslovnice kritičkih medija su izložene, a izdavači prikazani kao neprijatelji države koji proizvode vijesti. Premijer je pokazao podršku klevetanju kritičkih medija tako što se lično pojavio. Nešto ranije, slikovito je opisao medije kao štetočine koje treba "deratizovati", dodaje Ivanović.

Ivanović podsjeća da na TV stanicama pod kontrolom Đukanovića, program se prekida svakih sat vremena da bi se emitovale vijesi o "kriminalcima" koji vode Vijesti, Monitor i razne nevladine organizacije koje se usuđuju da kritikuju endemsku korupciju, i veze visokih zvaničnika sa organizovanim kriminalom.

U tekstu se podsjeća na bombaški napad na "Vijesti", kamenovanje redakcije lista, napad na novinarku "Dana", i to da počinioci još nisu otkriveni.

U izvještaju Reportera bez granica, Crna Gora je daleko iza regiona po medijskim slobodama.

Ivanović podsjeća da je u protekloj deceniji ubijen osnivač i urednik "Dana", da su urednici i novinari fizički napadani, vozila u vlasništvu medija paljena, a mediji tuženi za klevetu u iznosima i preko milion eura.

Samo su "Vijesti" pretrpjele 14 napada u posljednih šest godina, a nadležni ne samo da nisu istražili slučajeve, već su uradili sve da obesmisle istrage i osiguraju da se pravi krivci ne nađu.

To je, prema Ivanoviću, dovelo do povećanja samocenzure među novinarima, koji se plaše zbog nedodirljivosti nalogodavaca napada, skrivenih u vrhu Vlade i bliskim mafijaškim krugovima.

Umjesto fizičkih napada...

Kada fizički napadi nisu rezultirali, režim je počeo sa finansijskim, navodi Ivanović.

"Zabranio je vladi, državnim institucijama, opštinama i državnim preduzećima da se oglašavaju u Vijestima. Jedan broj privatnih firmi koje su bliske premijeru, ili koje može da zastraši poreskim inspekcijama, su "savjetovane" da nas izbjegavaju. To je nanijelo finansijsku štetu listu od više miliona eura. Sa druge strane, neumorno je "sipao" novac u niskotiražnu državnu Pobjedu koja bi u suprotnom odavno bankrotirala. Pokrenuo je i TV stanicu sa jeftinim programom da bi ugrozio održivost nezavisne TV Vijesti", ističe Ivanović.

Zbog svega toga herojski čin je baviti se novinarstvom u Crnoj Gori, poručuje Ivanović.

"Naše novine nikog ne smatraju neprijateljem. Ali, svemoćni političari o čijoj neodgovornosti i korupciji pišemo nas tako doživljavaju", zaključuje Ivanović.

Bonus video: