Popović: Autoput najveći prioritet Crne Gore uz ulazak u NATO

Popović ističe da će od autoputa korist imati cijela država
13 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.02.2014. 11:03h

Dugo očekivana izgradnja autoputa Bar-Boljare se približava svom početku, a samim tim i rasprave u stručnoj i laičkoj javnosti se pojačavaju, a kao i obično političari preuzimaju ulogu dežurnih sudija koji će odrediti da li je autoput isplativ ili nije, rekao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović

"Činjenica je da je Crna Gora jedina država u regionu bez i jednog izgrađenog kilometra modernog autoputa što znatno uvećava troškove transporta roba iz Crne Gore ka inostranstvu i obratno. Više košta kilometar transporta kroz Crnu Goru, postojećim brdskim regionalnim putevima, jer mi i nemamo prave magistralne saobraćajnice, nego deset do dvadeset kilometara autoputem", istakao je Popović

Popović ističe da će od autoputa korist imati cijela država.

"Crnogorski autoput neće donositi idealnu mogućnost da se od putarine isplaćuje i da se otplaćuje kreditni aranžman, ali će donijeti cijeli niz direktnih i idirektnih koristi, kako centralnom i naročito sjevernom regionu,ali i cjelokupnoj privredi, jer će nas svrstati u red zemalja koje imaju kvalitetne i sigurne saobraćajnic"m siguran je Popović.

Liberali smatraju da je sa izgradnjom trebalo početi 2009. godine

U javnosti se pominju, a i miješaju termini, isplativost i ekonomska opravdanost investicije, a to su dva suštinski različita pojma, napominje Popović

"Prvi se zasniva na poređenju prihoda i rashoda, a drugi na poređenju koristi i troškova. Ukoliko se putarina ne naplaćuje, nema prihoda, pa je rentabilnost jednaka nuli. To,međutim, ne govori ništa o opravdanosti takvog autoputa, jer autoputevi u Njemačkoj su nerentabilni, budući da se ne naplaćuje putarina, ali su i te kako opravdani, budući da je gustina saobraćaja veoma visoka", kaže Popović.

Predsjednik Liberalne partije upozorava da će Crna Gora bez autoputa ostati jedna lijepa planinska država, daleko od očiju i ruta tranzita velikih privrednih sistema i ulagača, a posebno motorizovanih turista koji su dominantni u strukturi individualnih i porodičnih posjeta našim turističkim centrima.

"Nikako se ne smijemo ponositi prihodom od turizma koji je u 2013.g.iznosio nešto više od 700 miliona eura nego ga treba porediti sa Hrvatskom, gdje je premašio sedam milijardi eura. Crna Gora se ne smije oslanjati na postojeće ruinirane puteve, koji samo odnose ljudske živote bez mogućnosti da se tu nešto drastično promijeni u narednim godinama", kaže Popović.

Liberali smatraju da je sa izgradnjom trebalo početi 2009. godine

Žao nam je samo što nije bilo političke hrabrosti da se sa gradnjom počne 2009, kada je i najavljen svečani početak, jer bi Crna Gora danas izgledala potpuno drugačije i sa daleko većom perspektivom za život.", kaže na kraju Popović.

Bonus video: