SNP predlaže izmjene Zakona o državljanstvu

Novim zakonom zakonit i neprekidan boravak u Crnoj Gori smanjuje se sa pet na tri godine, pa se izjednačuje potreban period trajanja braka i zakonitog boravka
119 pregleda 10 komentar(a)
pasos CG, Foto: Arhiva Vijesti
pasos CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.02.2014. 12:27h

Državljanstvo Crne Gore prijemom dobiće lice koje je u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje tri godine i toliko vremena zakonito i neprekidno boravi u državi.

To je predviđeno izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu, koji je predložio poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović.

Novim zakonom zakonit i neprekidan boravak u Crnoj Gori smanjuje se sa pet na tri godine, pa se izjednačuje potreban period trajanja braka i zakonitog boravka.

Novina je da crnogorsko državljanstvo može steći lice čiji roditelj ima to državljanstvo i koje zakonito i neprekidno boravi u Crnoj Gori najmanje pet godina, prije podnošenja zahtjeva.

»Posebnim članom se dodatno preciziraju uslovi za prijem u crnogorsko državljanstvo djece koje nemaju državljanstvo druge države ili imaju otpust iz državljanstva druge države«, kaže se u obrazloženju.

Izmjenama Zakona predviđena je mogućnost podnošenja zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo u roku od dvije godine od stupanja na snagu ovog zakona za lice koje je crnogorsko državljanstvo steklo prema ranije važećim propisima.

»A nije upisano u evidenciju državljana Crne Gore vođenju po tim propisima, niti je podnijelo zahtjev za utvrđivanje crnogorskog državljanstva«, navodi se u zakonu.

Predviđene su olakšice za prijem u državljanstvo Crne Gore državljanima repubika bivše SFRJ koji su imali prebivalište u Crnoj Gori prije 3. juna 2006. godine.

Bonus video: