Veliko spremanje Nikšića na Dan planete

Centar grada i prigradska naselja su skoro sto odsto pokrivena sa kontenjerima, a sada slijedi nabavka kontejnera za ruralna područja
92 pregleda 5 komentar(a)
Alfa centar, ekološka akcija, Foto: Ivan Petrušić
Alfa centar, ekološka akcija, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.02.2014. 09:12h

NVO „Alfa centar“ iz Nikšića, u saradnji sa lokalnom upravom, a uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstv, 22.aprila na Dan planete Zemlje organizovaće veliku akciju čišćenja pod nazivom „Moj grad, čistiji grad“. Kako je kazala Sanela Pajazitović, koordinatorka projekta, na konferenciji za novinare, pored „velikog spremanja grada“, u toku je konkurs za predlog eko skulpture koja će pored estetske imati i praktičnu funkciju – služiće za selektivno odlaganje otpada, dok će građani moći da u marketima ostavljaju likovne i pisane poruke o viziji boljeg i čistijeg grada a njihova izložba biće organizovana na proljeće.

Željko Kecojević, menadžer Opštine, kazao je da će lokalna uprava pružiti logističku podršku uz želju da akcija ne bude simboličkog karaktera već da toga dana, svi zajedno, doprinesu da grad dobije „čistije lice“.

Formiraće se i organizacioni odbor čiji će zadatak biti da uradi analizu postojećeg stanja u gradu, evidentira sve deponije i predloži konkretne aktivnosti.

„Na ovaj način podižemo i svijest svih građana o čistoći grada, počevši od onih najmlađih do najstarijih. Nadamo se da će ova akcija biti realizovana na pravi način, da će se uključiti što veći broj institucija, ali i domaćinstava i pojedinaca, i da će to biti samo početak sređivanja i uljepšavanja grada“, kazao je Kecojević.

Prema njegovim riječima centar grada i prigradska naselja su skoro sto odsto pokrivena sa kontenjerima, a sada slijedi nabavka kontejnera za ruralna područja.

Dan planete Zemlje je u SAD-u ustanovljen 1970.godine kada su organizovani prvi masovni protesti za zaštitu životne sredine, dok se 22.april kao praznik posvećen planeti u svijetu slavi od 1992.

Volonterizam – moderniji vid radnih akcija

Novinarka Sonja Vujadinović kazala je da su učenici jedini revnosni građani koji se uvijek odazovu kada su akcije čišćenja u pitanju, i da dok mi imamo otklon prema radnim akcijama u svijetu su one u trendu samo pod modernijim nazivom - volonterizam. Kao primjer navela je akciju koju su Estonci realizovali 2008.godine kada je učestvovalo 50.000 građana i očišćeno 10.000 tona otpada.

Akcija se proširila i danas u njoj, pod nazivom „Očistimo svijet“, učestvuje preko stotinu zemalja i više od osam miliona građana. Tako su Slovenci, dvije godine nakon Estonaca, organizovali akciju u kojoj je učestvovalo 270.000 volontera ili 15 odsto stanovništva. U Srbiji je 2011.godine sprovedena akcija u kojoj je učestvovalo 290.000 volontera, dok je godinu kasnije u BiH u 105 opština u akciji čišćenja učestvovalo 37.554 volontera.

Bonus video: