Kako su se bogatili u Kolašinu: Kupiš za 1.000, prodaš za 30.000 eura

Iako su pozivi bili javni, tačno se znalo ko će kupiti placeve, pa je teško ko, osim onih kojima su namijenjeni, mogao da ih kupi
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 15:40h

U vrijeme kada je kvadratni metar zemljišta u naselju Biočinoviće, na dva i po kilometra od Kolašin na putu ka Ski-centru Kolašin 1450, vrijedio od 100 do 150, Opština je javnim pozivom prodala dvadesetak parcela po cijeni od 3,6 do četiri eura za kvadrat.

Prema informacija “Vijesti”, od lokalne uprave placeve su tada kupili zaposleni u lokalnoj upravi ili njihovi bliski srodnici i prijatelji. Nedugo nakon što su se uknjižili kao vlasnici, te placeve su prodavali po dvadeset puta višim cijenama, rekao je sagovornik „Vijesti“, koji je bio aktivan na tržištu nekretnina tokom 2006. i 2010. godine.

„Iako su 'opštinske placeve', kako smo tada zvali te parcele koje su prodavali zaposleni u opštini ili njima bliski prodavali druge agencije ili pojedinci znam detalje. Među vlasnicima tih placeva, odnosno onima koji su učestvovali na javnim pozivima u Opštini bilo je i ljudi iz opozicije, ali i aktuelnih starješina u organima lokalne uprave.

Iako su bili javni, tačno se znalo ko će kupiti placeve, pa je teško ko, osim onih kojima su namijenjeni, mogao da ih kupi. Samo nekoliko mjeseci prodavani su uglavnom Rusima po cijenama od 80 do 120 eura po kvadratu”, tvrdi sagovornik „Vijesti“.

Kod nadležnih se teško dolazi do kupoprodajnih ugovora iz tog perioda. Iako je, kako je iz više izvora u Opštini, „Vijestima“ potvrđeno, riječ o više placeva, novinarima su ponuđena samo četiri ugovora, koja se odnose na zemljište u Biočinovićima.

Iz tih dokumenta vidi se da je Opština u januaru 2005. godine Milanu Šćepanoviću prodala 400m2 po cijeni od 800 eura. Prema podacima sa dva kupoprodajna ugovora iz od 6. jula 2006. godine placeve u Biočinovićima kupila su i dva zaposlena u Sekreterijatu za urbanizam - Miodrag Dulović i Milija Rovčanin.

Dulović je kupio 362m2 za 1448 eura, a Rovčanin 324 m2 za 1296 eura. Prema dokumentaciji, samo pet mjeseci kasnije, Rovčanin je za isti taj plac dobio 27. 540, a Dulović 30.770 eura.

Kvadratni metar svojih placeva firmi "Best Montenegro Investment" d.o.o. iz Budve prodavali su za po 85 eura. Istog dana Šćepanović, koji je inače zaposlen u katastru, svoj plac prodao je istoj firmi.

On je zemljšte koje je platio 800, a prodao za 24.000 eura. Ni Rovčanin ni Dulović nijesu htjeli da komentarišu činjenicu da su za za kratko vrijeme uspjeli dobro da zarade prodajući placeve koje su kupili na javnom pozivu koji je raspisao Sekreterijat u kojem su zaposleni.

Mještanin Biočinovića Duško Ilinčić prije desetak dana najavio je krivičnu prijavu protiv njih i Opštine, o čemu su „Vijesti“ pisale. On tvrdi da su placevi prodati radnicima lokalne uprave dio imanja zbog kojeg je on u to vrijeme vodio spor sa Opštinom.

U vrijeme investicionog buma, plac u Biočinovićima kupio je i tadašnji vozač predsjednika Opštine Milete Bulatovića, Predrag Vuković. U kuporodajnom ugovoru piše da je Vuković parcelu 256/16 kupio zajedno sa Podgoričaninom Veselinom Vujoševićem. Oni su 1.192 m2 platili svega 4.388 eura, ili nešto više od 3,6 eura po kvadratnom metru.

Obojica su i sada vlasnici placa. Vuković je za „Vijesti“ kazao da, kada je riječ o njegovom placu, nema ništa problematično.

"To što sam bio vozač predsjednika nema nikave veze sa kupovinom placa. Ja sam vlasnik polovine, jer mi je tada rečeno, da se ne bi cijepala parcela, da je kupim zajedno sa tim Vujoševićem, kojeg inače i ne poznajem. Na javnom pozivu kao i svi drugi kupio sam zemljište u Biočinovićima, platio ga i uknjižio. Za razliku od mnogih drugih, ja ga nijesam preprodavao, jer mi to nije bila ni namjera”, kazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, tim ulaganjem samo je štetovao, jer sada, kako je kazao, plac ne može prodati ni za pare za koje ga je kupio. U međuvremenu, s obzirom na to da je riječ o neuređenoj parceli, mnogo je, tvrdi, novca uložio da bi zemljište izravnao i uklonio rastinje s njega.

Bivši gradonačelnik Mileta Bulatović juče nije želio da komenariše prodaju placeva u dijelu kolašinske opštine gdje elitno turistiko naselje „Rajsko selo“ i čuveni restoran „Savardak“. „Nemam izjavu za 'Vijesti' ni sada niti ikada niti oko bilo čega drugog”, kazao je Bulatović.

Nijema na rasprodaju opštinskog zemljišta po bagatelnim cijenama bila je juče i opozicija. Đuro Milošević, predsjednik Socijalističke narodne partije i Aleksandar Dožić iz Demokratskog fronta kazali su da nemaju komentar, jer, kako kažu, "Vijesti" nemaju potpunu dokumentaciju u vezi sa placevima.

Kada budu poznata sva imena kupaca , oni će, kako su obećavaju, dati komentar.

Galerija

Bonus video: