Pravedna Crna Gora: Autoput je dužnička omča o vratu

"Kineska strana je pametno postupila kada je jednoj nekreativnoj i dezorijentisanoj vladi dala ovakav kredit"
111 pregleda 10 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.02.2014. 13:25h

Prevedna Crna Gora soapštila je da je Vlada parafiranjem ugovora o izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljari postupila u maniru kockarskih dužnika.

"Sa ovim nepromišljenim kreditom, teškim 800 miliona eura, Crna Gora će svoj javni dug uvećati za oko 23 procenta, čime će vrlo brzo ukupan javni dug, računajući garancije i obaveze državnih preduzeća, preći 80 odsto. Sa ovom stopom javnog duga Crna Gora postaje dugoročno siromašna zemlja i jedna od tridesetak najzaduženijih država na svijetu“, saopšteno je iz Pravedne.

Time se, kako je soapšteno, suprotno Mastrihtu značajno preskače granica javnog duga, ugrožava pravo na euro kao valutu korišćenja, dok će samo obaveze po osnovu kamata nadmašiti godišnje kapitalne investicije.

"Pritom, kineska strana je pametno postupila kada je jednoj nekreativnoj i dezorijentisanoj vladi dala ovakav kredit. Prvo - Kina trenutno ima velike novčane zalihe, drugo - svoje pare će najvećim dijelom uložiti u svoje građevinske kompanije i treće - Crna Gora će sa kamatom vratiti pozajmljeni novac. Za uzvrat, nama ostaje neisplativa i do daljnjeg neupotrebljiva četvrtina autoputa, dok će istovremeno snažno biti zategnuta dužnička omča jednoj ekonomski i moralno posrnuloj državi. Ali, to ne smeta DPSu i SDPu da slavodobitnim saopštenjima uvjeravaju otupjelu javnost u ispravnost sumnjive i avanturističke ekonomske politike“, kažu u pravednoj Crnoj Gori.

Bonus video: