Vulgarne slike i nacionalističke poruke na fasadi vrtića i osnovne škole

Osim vulgarnih slika, fasade, kao ii prozori ovih ustanova, ispisane su nacističkim, ustaškim i četničkim simbolima
229 pregleda 119 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 16:06h

Nepoznati počinioci pod okriljem noći sinoć su neprimjerenim grafitima ispisali najveći dio fasade centralnog objekta Osnovne škole "Drago Milović" u Tivtu, njenog područnog odjeljenja u Donjoj Lastvi, kao i fasadu objekta vrtića Javne prosvjetne ustanove "Bambi" u Donjoj Lastvi.

Osim vulgarnih slika, fasade, kao i i prozori ovih ustanova, ispisane su nacističkim, ustaškim i četničkim simbolima, nacionalističkim parolama, a na pragu ulaza u OŠ "Drago Milović" počinioci su ostavili posebnu poruku za tivatsku policiju.

Policija je jutros izvršila uviđaj na sva tri objekta, a istraga je u toku.

HRA osudila pisanje neprimjerenih grafita

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je nacionalističke, nacističke i vulgarne poruke na fasadi osnovne škole u Tivtu "Drago Milović" i područnog odjeljenja iste škole i vrtića u Donjoj Lastvi.

"Zabrinjava činjenica da se grafiti iste vrste na istoj školi ponavljaju. Podsjećamo da su u martu 2012. godine na zidu iste osnovne škole "Drago Milović“ u Tivtu, ispisani grafiti s govorom mržnje („Oj ustaše, neka, neka, duboka vas jama čeka”). Kako je Akciji za ljudska prava tada saopšteno, Službenici OB Tivat su identifikovali dva maloljetna lica, a tužilaštvo se povodom događaja izjasnilo da nije u pitanju krivično djelo već prekršaj. Područni organ za prekršaje u Kotoru se tada izjasnio da nema dovoljno dokaza da su identifikovani maloljetnici ispisali grafit u pitanju, iako su priznali da su ispisivali neke druge grafite, ali da su opomenuti", saopšteno je iz HRA.

Iz HRA su apelovali na državne organe da istraju u pronalaženju i kažnjavanju počinilaca incidenta.

"Ako se utvrdi da se radi o maloljetnicima, posebno apelujemo da im se izreknu odgovarajuće mjere propisane Zakonom o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku koje će omogućiti da oni zaista sagledaju svoja destruktivna uvjerenja i njihove posljedice", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: