LGBT Forum Progres osuđuje napade na učesnike kvir festivala u Sarajevu

U napadu su tri osobe zadobile lakše povrede, jedna od njih je odbila ljekarsku pomoć, a druge dvije su zbrinute u Klinici urgentne medicine
0 komentar(a)
Art kino Kriterion, Foto: Oslobodjenje.ba
Art kino Kriterion, Foto: Oslobodjenje.ba
Ažurirano: 02.02.2014. 17:14h

LGBT Forum Progres najoštrije osuđuje jučerašnji napad na učesnike festivala kvir filma "Merlinka“ tokom kojeg je dvadeset maskiranih osoba napalo prostorije bioskopa „Kriterion“ u kojem se dio aktivnosti festivala odvija, saopšteno je iz te organizacije.

Nekoliko maskiranih osoba upalo je juče u prostorije Art kina Kriterion u Sarajevu, gdje se održava Međunarodni festival kvir filma "Merlinka". Prema pisanju bh. medija, u napadu su tri osobe zadobile lakše povrede, jedna od njih je odbila ljekarsku pomoć, a druge dvije su zbrinute u Klinici urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Koševo.

Među napadnutim učesnicima, kako navode u LGBT Forumu Progres, bio je i direktor festivala Predrag Azdejković.

"Predrag Azdejković je u crnogorskoj LGBT zajednici predmet posebnog poštovanja zbog svojih autentičnih i iskrenih zalaganja, nastupa i stalne spremnosti da širimo regionalni LGBT pokret i saradnju.

Cijenimo da ovakav događaj nije smio ostati nezaštićen od strane policije te da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo mora pokazati kapacitete i riješenost da ovakvi incidenti ne ostanu neriješeni i neprocesuirani", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Bonus video: