Deripaska legalizuje 97 kvadrata koje je gradio na divlje

Nelegalan je suteren jedne od devet vila, a za ostale nekretnine milioner ima građevinsku dozvolu
147 pregleda 6 komentar(a)
Oleg Deripaska, zemljište, Foto: Vuk Lajović
Oleg Deripaska, zemljište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.08.2018. 13:16h

Kompanija "Overseas assets management" iza koje stoji ruski oligarh Oleg Deripaska, predala je Opštini Kotor zahtjev za legalizaciju suterena jedne od luksuznih vila u rezidencijalnom kompleksu na rtu Platamuni.

Kako stoji u zahtjevu, u koji su „Vijesti“ imale uvid, riječ je o suterenu od 97 kvadrata koji je izgrađen bez dozvole. Međutim, kako se navodi kompanija za raskošni ljetnjikovac ima građevinsku, upotrebnu dozvolu i uredno plaća poreske obaveze. U katastarskoj evidenciji navodi se da nema dozvole jedino za tu kvadraturu suterena jedne od vila.

"Overseas assets management" zvanično je vlasnik luksuznog rezidencijalnog kompleksa, na Platamunima, koji objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet vila. Unutar kompleks su i svi prateći sadržaji od bazena, do ugostiteljskog objekta, a gostima je omogućen i da se uskom stazom spuste do mora, na kamanitu obalu.

Do lijepog “parčeta” crnogorske obale Deripaksa je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora. Naknadno je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, kojeg je ostavio u dugovima i za koji je država platila 130 miliona garancija, planirao je i izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna, koje je preko svoje firme “K.P.M. limited” kupio od kotorske Opštine. Kompanija “K.P.M. Limidet” prošle godine je predala zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko–tehničkih uslova, ali nije nastavila proceduru za građevinsku dozvolu. I na ovoj lokaciji predviđena je gradnja luksuznih turističkih sadržaja.

Bonus video: