Skijanje na Savinom kuku uprkos kiši

Broj prisutnih uvećan je i za dva autobusa onih koji su doputovali u sklopu projekta „Bijeg na snijeg“
102 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 14:17h

Uprkos kiši i drugim nevoljama koje prate aktuelnu turističku sezonu, na durmitorskim skijalištima našao se zapažen broj ljubitelja skijanja. Procjena njihove brojnosti je nemoguća jer ih je bilo na svim stazama Savinog kuka, onim koje gravitiraju prvoj fazi uspinjače. Gornja, zbog jakog vjetra nije radila.

Sudeći po broju vozila na parkingu bilo ih je makar 200. I gotovo toliko i na prigradskom skijalištu Javorovača. A prema registracijama vozila na parkinzima, koji nijesu naplaćivani, dominirali su ljubitelji skijanja sa našeg primorja ali i Nikšićani, Podgoričani... Broj prisutnih uvećan je i za dva autobusa onih koji su doputovali u sklopu projekta „Bijeg na snijeg“.

Kiša je padala ali to nikome nije smetalo. Prikladeno odjeveni skijali su ili bordovali a bilo je i najmlađih na sankama. Predah uz tople napitke u nekom od četiri ugostiteljska objekta podno skijališta ili u istoimenom na dnu Javorovače.

Sa snijegom staze nijesu bile ni u izobilju ali ni u oskudici. Aleks Fanfani iz Herceg Novog kaže da bi bilo dobro da ga je i malo više.

"Ni to ki kiša mi ne smeta jer volim Durmitor na koji dolazim više godina. Može se lagano skijati a na visočijim stazama, uvjerio sam se, staze su još bolje. Važno nam je da smo na ovoj ariji uprirodi i prelijepom ambijentu. Dolazićemo mi još ove zime. I zbog bogovske hrane, gotovo svugdje na Žabljaku", kaže Fanfani koji je sa grupom prijatelja makar za ovaj vikend zbog snijega i Durmitora zaboravio na mimoze i otpočele dane nježno žutih cvjetova.

U većoj grupi Ulcinjana je i Sulejman Tulić koji već četiri pet godina dolazi na Durmitor.

"Doći ćemo mi zimus još koji put. Već sam ovdje četiri dana i lijepo je. Kiša smeta ali skijamo. Može bolje ali nije loše ni ovako. Mi smo zadovoljni ali zašto ovoliko policijskih kontrola u gradu. Turističko je mjesto. Zašto me isti čovjek nekoliko puta kontroliše."

Iz Herceg Novog, kao i ranijih godina, na Durmitoru je Stanko Čavić. Kaže da u spletu loših turističkih okolnosti na Durmitoru nije loše.

"Dolaziću ja još ove zime. Kiša danas ometa ali može se. Ljepše je danas ovdje nego u Novom gdje danima kiša neprekidno lije. Dolaziću ja još koji put ove zime. Bilzu je sad. Za dva sata novim putem", kaže Čavić.

Galerija

Bonus video: