Zidojče cajtung: Otvaranje generalnog konzulata u Minhenu je dobar potez

List navodi da Crna Gora stremi EU i mora da se dokazuje u prvoj rundi na temu „korupcija i pravna država“
211 pregleda 3 komentar(a)
Igor Lukšić. konzulat, Minhen, Foto: Gov.me
Igor Lukšić. konzulat, Minhen, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.02.2014. 21:11h

Crnoj Gori neće biti lako da ispuni nove kriterijume za članstvo u EU, jer su dugogodišnje nestabilne političke i privredne prilike stvorile idealnu poziciju za mafiju i olakšale ilegalne tranzite i trgovinu.

To se, između ostalog, tvrdi u tekstu prestižnog njemačkog lista “Zidojče cajtung”, povodom otvaranja konzulata u Minhenu, a list navodi da je otvaranje trećeg diplomatskog predstavništva u Njemačkoj dobar potez.

“O crnogorskom šefu vlade Milu Đukanoviću se kaže da je organizator službenog šverca cigareta. Na predsjedničkim izborima 2013. su optužbe za manipulisanje izbornim rezultatom bile glasne, radilo se o kupovini birača. A što se tiče slobode štampe, Crna Gora se na rang listi Reportera bez granica nalazi na 113. mjestu”, kaže se u tekstu.

Navodi se da se “do u srijedu na zakonom zaštićenoj kući u Ulici Firštenštrase samo jednom godišnje kačila bavarska zastava i to na rođendan slavnog kralja Ludviga II”.

“Sad tamo stalno visi crnogorska zastava, jer se u kuću uselio crnogorski Generalni konzulat. Poslije Berlina i Frankfurta to je već treće diplomatsko predstavništvo male balkanske države u Njemačkoj: jedno napregnuće za zemlju, koja nema stanovnika ni koliko pola Minhena”, kaže se u tekstu pod naslovom “U potrazi za ulagačem”.

Novine pojašnjavaju da je Bavarska Crnogorcima bitna i citiraju ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića, koji je na otvaranju kazao da Crnoj Gori ne trebaju samo turisti. „Ako preko novog predstavništva u Minhenu u Crnu Goru dođe pet ili 10 investitora, onda nam se ovo isplatilo“.

List navodi da Crna Gora stremi EU i mora da se dokazuje u prvoj rundi na temu „korupcija i pravna država“, ocjenjujući da otvaranje konzulata u Njemačkoj nije loš šahovski potez zbog jačeg pozicioniranja u toj državi koja ima centralnu ulogu u procesu proširenja EU.

“Crnoj Gori neće biti lako da dosegne nove evropske kriterijume za članstvo u EU. Već godinama nestabilne političke i privredne prilike stvorile su idealne strukture, prije svega, za mafiju i olakšale ilegalne tranzite i trgovinu. Za kriminalce Crna Gora nudi geografsku prednost, pošto je italijanska luka Bari od tri luke u Crnoj Gori udaljena samo 110 kilometara”, kaže se u tekstu.

Navodi se da je bavarska ministarka za socijalu Emilija Miler, koja je dok je još bila ministarka za evropske poslove utrla put za otvaranje crnogorskog Generalnog konzulata u Minhenu, u svom govoru na otvaranju jasno naznačila da Bavarska „u borbi protiv kriminala i korupcije stoji na strani Crne Gore“. .

“Stanovništvu puno bolje ide nego prije 10 godina, a Crna Gora je primjer na polju suživota na Balkanu. Osim toga, Miler je pričala o divljoj ljepoti crnih brda, te o plažama na Jadranu, kao i o novom poglavlju u prijateljstvu između Bavarske i Crne Gore sa jednom upadljiivo „mladom, dinamičnom ekipom, nabijenom energijom“. U tu sliku se uklopio tek 35-godišnji generalni konzul Veljko Milonjić. Da li će se napori jednog novog početka isplatiti, ostaje da se vidi”, navodi “Zidojče cajtung”.

Bonus video: