UDG: Od Vlade ne očekujemo ništa

"Vlada ne finansira niti je do sada finansirala bilo koje studije na UDG. Ne očekujemo ni da će finansirati ovo!"
76 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 19:58h

Privatni Univerzitet Donja Gorica upisao je prvu generaciju od 55 studenata na Fakultetu za sportski menadžment. Iako ovakav studijski program ne postoji na Univerzitetu Crne Gore, sa UDG poručuju da ne očekuju finansijsku podršku Vlade, što je predviđeno aktuelnim Zakonom o visokom obrazovanju.

Vlada je krajem 2012. godine donijela odluku da sa 200.000 eura u studijskoj 2012/2013. godini podrži privatne fakultete čiji programi ne postoje na Univerzitetu CG, a za koje je Vlada prethodno procijenila da su od javnog interesa. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, taj novac nije uplaćen. Odluka Vlade je da 90.000 eura pripadne UDG-u, čiji je jedan od vlasnika premijer Milo Đukanović, na račun Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju.

“Fakultet za sportski menadžment jeste prvi studij ovakve vrste u Crnoj Gori. Vlada ne finansira niti je do sada finansirala bilo koje studije na UDG. Ne očekujemo ni da će finansirati ovo! Studijski programi na Univerzitetu Donja Gorica se finansiraju na osnovu tržišnih aktivnosti. Prije svega, naučno-istraživačkih i drugih projekata i školarina”, saopšteno je “Vijestima” sa UDG-a.

Fakultet za sportski menadžment u junu će raspisati konkurs za drugu generaciju studenata, a cijena školarine će ostati 1.500 eura. Ipak, u prvoj generaciji studenata ima i devet stipendista, profesionalnih sportista. Sportske stipendije, kako kažu na UDG-u, dodjeljivane su i za druge fakultete te privatne ustanove, u zavisnosti od interesovanja vrhunskih sportista.

“Pored rukometašica ŽRK Budućnost, studenti UDG-a su i Srđan Mrvaljević, Nikola Gušić i mnogi drugi. Stipendisti na Fakultetu za sportski menadžment su jedriličar Milivoj Dukić, džudisti Tanja Božović i Danilo Pantić, ...”, kažu na UDG-u.

Sa tog univerziteta, koji vodi Veselin Vukotić, najavljuju pet novih fakulteta.

Bonus video: