Glasajte za predlog investicija od društvenog značaja

Građani će od sjutra, 1. februara, do 31. marta 2014. moći da glasaju za projekte
0 komentar(a)
Ćemovsko polje, Foto: Damira Kalač
Ćemovsko polje, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 31.01.2014. 16:25h

Ministarstvo finansija je utvrdilo listu predloga investicija od opšteg društvenog značaja za koje, u nastavku kampanje “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%”, podnosioci prijava mogu glasati putem mobilne aplikacije i sajta „Budi odgovoran“, kao i kol-centara Poreske uprave (19707) i Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555).

Lista uključuje sljedeće projekte:

  • nabavku gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore
  • nabavku didaktičke opreme i spoljnog mobilijara za sve javne predškolske ustanove u Crnoj Gori
  • rekonstrukciju objekta psihogerijatrije u okviru Doma za stare u Risnu
  • opremanje i uređenje Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić, Plav
  • uređenje parka na Ćemovskom polju

Prema pravilima Kampanje, građani koji od sjutra, 1. februara, do 31. marta 2014. godine budu ukazivali na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno ili kršenje potrošačkih prava imaće priliku da glasaju za predloge investicija i na taj način preusmjere sredstva iz sive ekonomije u konkretne društveno korisne svrhe.

Glasanje se završava 31. marta 2014. godine, u 12,00 sati, a sredstva u iznosu do 50.0000 eura biće opredijeljena za finansiranje pojedinačnih predloga koji budu dobili najveći broj glasova podnosilaca prijava.

"Postupajući po prijavama građana podnešenim u okviru projekta „Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije“, inspekcijske službe su do sada izrekle kazne u vrijednosti od preko 100.000 eura, čime je već obezbijeđeno finansiranje za projekat koji dobije najveći broj glasova podnosilaca prijava. Prikupljanje sredstava biće nastavljeno do kraja javne kampanje, 1. maja 2014. godine. Time se otvara mogućnost da, u zavisnosti od aktivizma građana i iznosa izrečenih kazni po njihovim prijavama, budu prikupljena dodatna sredstva za jedan ili više preostalih projekata sa utvrđene liste predloga koji ostvare najveći broj glasova podnosilaca prijava", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” realizuje se u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoja (UNDP) u Podgorici.

Bonus video: