Herceg Novi: Izložbom cvijeća počeo Praznik mimoze

Program će početi večeras u 19 sati na glavnom gradskom trgu, a u 20 sati nastupiće Džiboni
260 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 14:39h

Međunarodnom izložbom cvijeća u vili "Galeb" u Igalu, poznatijoj kao Titova vila, danas je počeo 45 Praznik mimoze –Portonovi.

Program svečanog otvaranja u okviru koga će nastupiti gradska muzika, mažoretke, trombonjeri, počeće večeras u 19 sati na glavnom gradskom trgu, a u 20 sati nastupiće Džiboni.

Dolazak regionalne megazvijezede doveo je u Herceg Novi brojne goste. Na međunarodnoj izložbi cvijeća, koja prvi program ovogodišnjeg Praznika mimoze Portonovi predstavilo se oko 60 proizvođača i distributera ukrasnog bilja, suvenira i rukotvorina iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Organizatori su imali ambiciju da na izložbu dovedu proizvođaće cvijeća iz drugih zemalja, ali je prelazak granice I dalje komplikovan", objasnila je organizatorka izložbe Jovanka Matković.

“Ove godine su tri izlagača vraćena sa granice iako su imali uredne papire. Problem su bile fitosanitarne dozvole, što uveliko otežava organizaciju”, navela je Matković.

Prvu izložbu cvijeća u okviru Praznika mimoze 1977. Godine otvorila je tadašnja prva dama Jovanka Broz i od tada svake godine izložbu otvaraju dame.

Ove godine to su učinile glumica Dragana Dabović i Karina Vilson, supruga Đejmsa Vilsona, izvršnog direktora kompanije Azmont investments, koja je partner opštini u organizaciji festivala.Azmont u Kumboru gradi turistički kompleks koji je najveće gradilište u regionu.

“Sretna sam što cvijet, muzika i kultura čine okosnicu 45 Praznika mimoze Portonovi”, kazala je mlada glumica. “Crna Gora je kao drvo mimoze, simbol ljepote koja oduzima dah, ali i beskrajne odanosti. Moj suprug i ja smo se odmah zaljubili u ovu prelijepu zemlju”, istakla je Karina Vilson.

Petar Ivanović vlasnik rasadnika Kamelija iz Kumbora izlaže 16 godina zaredom na Izložbi cvijeća.Prema njegovoj ocjeni ove godine je više izlagača, ali je i ponuda bolja i raznovrsnija. Izložba će biti otvorena do nedjelje veče.

Svečano otvaranje Praznika mimoze Porto novi planirano je večeras na trgu Nikle Djurkovića , gdje će najprije nastupiti gradska muzika, mažoretke, trombonjeri , a potom velika muzička zvijezda Džiboni. Zahvaljujući njemu već danas je u gradu velika gužva jer su stigli fanovi iz čitavog regiona. Očekuje se da i sjutra, kada će duž hercegnovske rivijere biti održana velika fešta od mimoze ribe I vina, posjeta bude dobra. Sjutra uveče je I prvi maskenbal za odrasle koji će biti održan u Instititu Igalo.

Galerija

Bonus video: