Tužilaštvo ne goni Potrubača: Nije kriv za krađu struje

Istraga pokazala da bivši finansijski direktor KAP-a nije kriv za milionsku krađu struje
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 10:33h

Tužilaštvo će obustaviti krivični postupak protiv bivšeg finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Dmitrija Potrubača (44), koji je bio osumnjičen za višemilionsku krađu struje na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Ta informacija “Vijestima” je potvrđena u vrhu tužilaštva, odakle je nezvanično saopšteno da nije potvrđena sumnja da je ruski državljanin, uprkos naredbi CGES, nastavio da oduzima struju iz Evropske interkonekcije.

Isti izvor saopštio je da tužilaštvo u početku nije imalo potpune i tačne podatke.

“Nema potvrde da je osumnjičeni izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, tako da će najvjerovatnije biti donijeta odluka o obustavi krivičnog postupka”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On je rekao da je struja KAP-u subvencionirana do septembra 2012. godine, kada je država uskratila tu pomoć.

“Oni su se tada našli u problemu, tako da je to premošćavano tako što je podizan kapacitet Elektroprivrede i to je trajalo do druge polovine februara prošle godine. Od tada nastaje taj problem nelegalnog oduzimanja struje iz Evropske interkonekcije”, podsjetio je sagovornik iz tužilaštva.

Iako su u tužilaštvu odlučili u slučaju državljanina Rusije, o tome još nijesu obavijestili sudiju za istrage Osnovnog suda u Podgorici Miladina Pejovića.

“Osnovni sud u Podgorici do danas nije dobijao nikakva obavještenja o ishodu postupka koji se vodio pred ODT Podgorica”, saopštila je “Vijestima” juče potparolka osnovnog suda Ivana Becić.

“Nema potvrde da je osumnjičeni izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, tako da će najvjerovatnije biti donijeta odluka o obustavi krivičnog postupka"

Ni Potrubačev branilac, advokat Mitar Mugoša nije upoznat sa odlukom tužilaštva.

Kazao je da ne može da komentariše najavu obustave krivičnog postupka, dok zvanično ne bude upoznat sa takvom odlukom.

Granična policija uhapsila je Potrubača 10. jula na prelazu Dobrakovo, na izlazu iz Crne Gore.

U pritvoru je bio nedjelju dana, da bi ga 17. jula sudija Pejović pustio na slobodu, nakon što je uplaćeno jemstvo od 100.000 eura, koje je položila ruska En plus grupa, koja je upravljala KAP-om do uvođenja stečaja 8. jula 2013.

Potrubaču je tada u odluci suda naređeno da ne napušta Crnu Goru, a dokumenta mu se nalaze kod sudije.

Policija je nakon njegovog hapšenja saopštila da se sumnja da su KAP, u svojstvu pravnog lica i Potrubač u svojstvu odgovornog lica u KAP-u, od 22. februara do 25. maja 2013. počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES.

Pojašnjeno je da su oni protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 MW/h, vrijednosti 9.640.079 eura za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.

Potrubač je tokom višečasovnog saslušanja u zgradi Osnovnog tužilaštva u Podgorici negirao da je on odobrio krađu struje na štetu CGEPS-a.

Pred tužiocem Zoranom Vučinićem i zamjenikom vrhovnog državnog tužioca Veselinom Vučkovićem, naglasio je da je postojao interni dogovor da CGES za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, od 22. februara do 25. maja povlači iz evropske interkonekcije nedostajuće količine električne energije.

“Vijestima” je tada rečeno da je on pred tužiocima rekao da su svi u trouglu KAP-CGES-Vlada znali da se sa energetskog sistema povlači struja, koja je bila neophodna za održavanje proizvodnje u KAP-u.

Država je većinski vlasnik CGES, a Vlada Mila Đukanovića, prećutno je gledala krađu struje iz evropskog sistema, koja je već tri miliona plaćena iz džepa građana.

Klikovac: Obrađivač će danas donijeti odluku

Istraga je pri kraju, ali još nije donešena odluka. Obrađivač predmeta će o tome, najvjerovatnije, odlučiti u toku sjutrašnjeg dana”, kazala je sinoć “Vijestima” osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac.

Ona nije željela konkretno da odgovori da li će istraga biti obustavljena.

Galerija

Bonus video: