IPA infosesija u Baru: I primorje može u projekte

"Od naredne sedmice biće u funkciji Zajednički tehnički sekretarijat ovog CBC u Peći"
62 pregleda 0 komentar(a)
prezentacija, Bar, Foto: Radomir Petrić
prezentacija, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.01.2014. 21:27h

U opštini Bar održana je treća informativna sesija o programu Prekogranične saradnje (CBC) Crne Gore i Kosova, finasirane iz IPA fondova EU. Marija Maraš iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija ukazala je brojnim predstavnicima državnih institucija i civilnih organizacija iz Bara, Ulcinja, Podgorice i Nikšića da će u prvom pozivu za ovaj CBC biti podržani projekti iz oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja i socijalne kohezije.

Besim Kamberaj iz kosovskog Ministarstva lokalne samouprave Kosova poželio je svim aplikantima iz Crne Gore uspješnu saradnju sa kolegama sa Kosova.

"Od naredne sedmice biće u funkciji Zajednički tehnički sekretarijat ovog CBC u Peći, na čijem je čelu Fisnik Mulja", rekao je Kamberaj.

Jadranka Milić iz Delegacije EU u Podgorici istakla je da CBC ima za cilj da obezbijedi i ojača prekograničnu saradnju zemalja regiona, na osnovu čega se stvaraju uslovi i za socijalni i ekonomski razvoj.

"CBC je veoma značajan za jačanje stabilnosti i saradnje i Crna Gora je sa svim svojim susjedima ušla u ove programe. Sredinom decembra prošle godine obavljen je prvi poziv za saradnju sa Kosovom za koju je EU za period 2011-2013 namijenila 3,24 miliona eura, odnosno po 1,62 miliona za obje strane. Očekujemo da će biti uspješno rellizovano od 5-10 projekata", istakla je Milić.

Emil Kočan iz naše kancelarije ovog CBC predstavio je ciljeve projekta i sa Fisnikom Muljom odgovarao na pitanja polaznika sesije. On je naveo da će u ovom pozivu grantovi biti od 80-250.000 eura, te da je učešće EU u projektu maksimalno 85 posto. Rok realizacije projekata je 18-24 mjeseca, a za njih mogu aplicirati isključivo pravna lica i to neprofitne organizacije.

"Ovim CBC programom obuhvaćena je oblast površine 10.927 kvadratnih kilometara sa ukupno 1,229 miliona stanovnika", naveo je Kočan.

Za ovaj CBC pogodne opštine su Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav i Rožaje, odnosno Peć, Istok, Klina, Junik, Dečani i Đakovica. Pridružene opštine iz kojih se takođe može aplicirati za učešće su Podgorica, Ulcinj i Bar, te Srbica, Vučitrn, Zubin Potok, Zvečane, Kosovska Mitrovica i Leposavić.

"Specifičnost ovog poziva je da aplikanti mogu podnijeti isključivo jedan projekat. Rok za predaju projekata je 25. mart", istakao je Kočan.

Za šesti februar je u Bijelom Polju zakazana nova info sesija, poslije koje će biti održan i prvi forum za povezivanje potencijalnih partnera u ovim projektima iz Crne Gore i Kosova.

Bonus video: