Perović: I kralj Nikola je proslavljao Svetog Savu

Knjaz je gradio i obnavljao crkve i ukrašavao ih likom svetoga Save
201 pregleda 28 komentar(a)
Svetosavska akademija Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Svetosavska akademija Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 30.01.2014. 18:49h

U organizaciji Crkvene opštine Žabljak, u sali Centra za kulturu danas je održana Svetosavska akademija kojoj je, uz pozdravnu riječ, prisustvovao episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom.

Tokom svetosavske besjede je kazivao rektor cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Gojko Perović.

"Danas u Crnoj Gori slušamo sa raznih strana prigovore zašto proslavljamo nešto što nije crnogorsko. Proslavljanje Svetoga Save je najtemeljitija istina. U vrijeme kralja Nikole, svake godine u ove dane u mnogim gradovima su održavanje svetosavske akademije. Knjaz je gradio i obnavljao crkve i ukrašavao ih likom svetoga Save. Zna se da je napisao podužu poemu posvećenu svetome Savi. Našli smo podatak da je u 19. vijeku u centru trpezarije bogoslovije na Cetinju bila ikona. Neki kažu da to sveti Sava blagosilja srpčad a neki, što je takođe simpatično, da blagosilja Crnogorce. Te slike danas nema ali je sačuvan opis iz toga vremena", kazao je Perović i naveo obilježavanja svetog Save i prije knjaza Nikole.

U muzičkom programu nastupio je narodni guslar Boško Vujačić, djeca sa vjeronauke pri hramu Svetog Preobraženja, hor gimnazije iz Žabljaka i ovdašnja omladina i hor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Organizatori akademije bili su eparhija Budimljansko nikšićka i crkvena Opština Žabljak.

Bonus video: