Mitrović se ograđuje od Džomića: Godinama ima problem, pa projektuje

"Lik u ktitorskoj fresci pripisan Milu Đukanoviću predstavlja dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta"
790 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 08:12h

Starješina Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja protoprezviter-stavrofor Dragan Mitrović saopštio je za TV Vijesti da na freskama hrama nema lika nijednog političara.

Mitrović tvrdi da predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić nije prikazan ni na jednoj, pa tako ni na freskama iz kompozicije "Pakla".

"Nema ni govora da na fresci ima ni njegovog, ni lika bilo kojeg političara. Centralna figura na aždaji, koja u krilu drži mlađe dijete, to je u stvari demon koji uzima ljudske duše. To je uobičajena, vjekovna simbolika duša ljudskih koje demonska sila uzima kao svoje vlasništvo", pojasnio je Mitrović.

Iako je podgorički paroh, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić kazao da je Krivokapić svoje mjesto "u paklu" obezbijedio "neuspjelim pokušajima progona Mitropolije", Mitrović kaže da to ko će se naći u raju, a ko u paklu, određuje samo Bog.

Zato se Mitrović ograđuje od Džomićevih izjava.

"To biste morali da pitate kolegu Džomića. Pretpostavljam da je u pitanju nešto lično, vjerovatno što godinama ima taj problem sa dokumentima, pa to sad projektuje lično prema predsjedniku Skupštine", kazao je starješina hrama.

"Ne ulazeći u odvajkada priznatu slobodu umjetničkog izražavanja i slikarsku simboliku, odgovorno tvrdimo da lik u ktitorskoj fresci pripisan Milu Đukanoviću predstavlja dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta, člana Građevinskog odbora Hrama Hristovog Vaskresenje i stručnjaka koji je dao veliki doprinos pri gradnji Hrama", navodi se u saopštenju Mitrovića.

"Pripisivati pak mitropolitu Amfilohiju da određuje ko će biti stavljen u raj ili pakao, značilo bi pripisati mu da preuzima na sebe ono što samo Bogu pripada i to na strašnom sudu Božijem, što bi bilo potpuno nerazumno", zaključuje se u saopštenju.

Krivokapić na fresci koja prikazuje pakao >>>

SDP: Određivanje puta u raj ili pakao u suprotnosti sa hrišćanstvom >>>

Tucić: Nije na crkvi da određuje ko će biti u paklu ili u raju >>>

Liberalna partija: Zaustaviti fašizaciju crnogorskog društva >>>

Pravedna: Freske pokazuju nakaznu prirodu Amfilohijeve SPC >>>

Galerija

Bonus video: