CEAC: Potrubač je žrtva političkog progona crnogorske vlasti

"Političko suđenje Dmitriju Potrubaču očigledno pokazuje zavisnost rada tužilaštva od visokih funkcionera zemlje"
90 pregleda 5 komentar(a)
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.01.2014. 14:23h

Bivši finansijski direktora KAP-a Dmitrij Potrubač je žrtva političkog progona od strane crnogorskih vlasti, saopšteno je iz Centralno-evropska aluminijska kompanija (CEAC)

Navodi se da je iskoristivši sve zakonske načine za odbranu u Crnoj Gori, Dmitrij Potrubač zbog nezakonitog postupanja crnogorskih vlasti predao žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Potrubač je bio uhapšen 11. jula 2013. zbog sumnji da je "počinio krađu električne energije iz evropske interkonekcije", a kako je saopšteno iz CEAC-a "prinudno je zadržan u Podgorici više od šest mjeseci".

"Struju je iz evropske mreže preuzimao i KAP-u davao državni operater crnogorskog energetskog sistema (CGES), čije je takvo postupanje sankcionisala Vlada Crne Gore"

Oni navode da je istraga dobila sva dokumenta i materijale, koji su "očigledno pokazali apsurdnost sumnji na osnovu kojih je Dmitrij Potrubač bio uhapšen".

"Tako, u svojstvu finansijskog direktora KAP-a Dmitrij Potrubač nije bio odgovoran za donošenje odluke o planskoj konzervaciji proizvodnih pogona fabrike i za donošenje odluke o sklapanju ugovora za isporuku struje. Donošenje takvih odluka je spadalo u nadležnost Odbora direktora KAP-a, što potvrđuje statut i osnivačka akta KAP. Kao što je utvrdila istraga, Uprava fabrike je bez ikakvog ugovora za isporuku električne energije KAP-u podržala inicijativu menadžmenta da se proizvodnja obustavi (da se prestane trošiti električna energija), međutim ovu odluku više puta je blokirao predstavnik Vlade u Upravi Nebojša Dožić, iskoristivši pravo veta", dodaje se u saopštenju.

"Puna odgovornost za nesankcionisanu potrošnju električne energije iz evropske interkonekcije, za šta je osumnjičen Dmitrij Potrubač, leži isključivo na Vladi Crne Gore i državnim organima"

"Osim toga, kao što je javnom tužilaštvu poznato, KAP tehnički nije bio u mogućnosti da samostalno troši struju iz evropske interkonekcije, jer na nju nije direktno priključen. Struju je iz evropske mreže preuzimao i KAP-u davao državni operater crnogorskog energetskog sistema (CGES), čije je takvo postupanje sankcionisala Vlada Crne Gore. Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić je više puta davao izjave lokalnim medijima da je odluku o snabdevanju KAP-a strujom donosio on lično, i ne odbija da snosi odgovornost za to", saopštili su iz CEAC-a.

Iz CEAC-a navode da KAP nije učestvovao u nezakonitom preuzimanju električne energije.

"CEAC naglašava, da puna odgovornost za nesankcionisanu potrošnju električne energije iz evropske interkonekcije, za šta je osumnjičen Dmitrij Potrubač, leži isključivo na Vladi Crne Gore i državnim organima iz domena snabdijevanja električnom energijom. Pri tome vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković odbija da obustavi krivično gonjenje Dmitrija Potrubača, kojem je i dalje zabranjeno da napušta Podgoricu. Ovo se događa u toku stečajnog postupka KAP-a, pokrenutog na inicijativu Vlade Crne Gore, radi nezakonitog suspendovanja inostranog investitora CEAC", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: