Krivokapić na fresci koja prikazuje pakao

Krivokapić svoje mjesto "u paklu" obezbijedio "neuspjelim pokušajima progona Mitropolije, po riječima Džomića
873 pregleda 492 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2014. 11:58h

Predsjednik crnogorskog parlamenta i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić oslikan je na jednoj od freski Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Krivokapićev lik nalazi se na fresci na jednom od gornjih svodova hrama, na kojoj je prikazan pakao.

Podgorički paroh, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić kazao je sinoć "Vijestima" da je Krivokapić svoje mjesto "u paklu" obezbijedio "neuspjelim pokušajima progona Mitropolije" .

"Vijesti" su ranije objavile da su na ktitorskoj fresci u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, pokojni patrijarh SPC Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, “predaje hram” Isusu.

Nakon toga, po Džomićevim riječima, javnost je bila zainteresovana da sazna da li je na toj fresci oslikan i premijer Milo Đukanović, zbog čega je on pozvao sve, koje to zanima, da dođu u hram i sami se uvjere je li i predsjednik vlade među ktitorima.

"Na ktitorskoj fresci su naslikani i ugledni intelektualci i naučni radnici poput arhitekte Jovana Popovića i dr Ratka Mitrovića, profesora Univerziteta Crne Gore, koji su se svojim stručnim radom i angažmanom ugradili u saborni Hram u Podgorici. Naslikan je i Kruno Vukčević, poznati ekonomista i negdašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore, koji se nalazio na čelu Odbora za izgradnju hrama. Tu su i sveštenici i vjernici", kazao je Džomić, ističući da je u svakom slučaju, ktitorska freska potpuno u skladu sa kanonom.

"S druge strane, ima na živopisu i onih koji su se 'proslavili' neuspjelim pokušajima progona Mitropolije, a posebno sveštenika i monaha u vrijeme izgradnje Hrama, ali i ranije. Ima ih više, ali u likovnom smislu savremene crkvomrsce personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića. Shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije ad (pakao)", rekao je Džomić.

On kaže da to što je Krivokapić naslikan nije novina, jer su se "oduvijek u okviru takve kompozicije slikali gonitelji Crkve iz raznih epoha".

Na fresci, koja oslikava pakao, osim Krivokapića, naslikani su i Karl Marks, Fridrih Engels, Josip Broz Tito...

Nadam se da će doživjeti i duhovnu transformaciju

Džomić je rekao da, ipak, kod Krivokapića prepoznaje pozitivne promjene nakon osvećenja Hrama. "Umjetnik je, koristeći se umjetničkom slobodom, osjetio tu ličnost i naslikao je, shodno djelima, u adekvatnom formatu, prema svom umjetničkom dojmu. Ima puno sličnih primjera kroz istoriju tako da Krivokapić nije usamljen.

Međutim, moram da priznam da kod Ranka Krivokapića, nakon osvećenja Hrama, primjećujem određene pozitivne promjene. Pacifikovao sam ga i više ne napada Crkvu i to je dobro. Nadam se da će vrlo brzo, a neće mu biti teško, poslije ove najnovije pozitivne političke transformacije doživjeti i duhovnu transformaciju nakon koje će postati pravoslavac za primjer.

Ja ću biti među prvima koji će pozdraviti takav iskorak. Naravno, čim se to desi, u Crkvu će pohrliti i mnogi funkcioneri SDP koji su se tokom prethodnih godina zbog funkcija i napredovanja u partijskoj hijerarhiji lišavali istinske duhovne radosti iz straha od partijskog šefa. Primjer Ranka Krivokapića pokazuje da pred Bogom i istorijom za svakog čovjeka ima nade", poručio je podgorički paroh.

SDP: Određivanje puta u raj ili pakao u suprotnosti sa hrišćanstvom >>>

Tucić: Nije na crkvi da određuje ko će biti u paklu ili u raju >>>

Liberalna partija: Zaustaviti fašizaciju crnogorskog društva >>>

Galerija

Bonus video: