Konjević i Stojanović zovu Nikčevića na dijalog

Na sjednici IO Sindikata UP glasalo je 18 predstavnika, dok su dvoje bili odsutni
3 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2014. 20:25h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor policije Slavko Stojanović pozvali su sindikalne predstavnike i njihovog lidera Marka Nikčevića na razgovor u petak kako bi riješili goruća pitanja.

Sindikalni predstavnici svih organizacionih jedinica u Upravi policije, podržali su predlog Nikčevića - da do petka čekaju odgovor ministra Raška Konjevića oko rješavanja statusa oko 400 službenika te institucije, koji nijesu dobili rješenje na neodređeno, po novom Zakonu o radu ali i Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta.

Na sjednici IO Sindikata UP glasalo je 18 predstavnika, dok su dvoje bili odsutni, a svi su bili jedinstveni u odluci da do 31. januara čekaju socijalni dijalog sa ministrom ili će u protivnom krenuti u radikalnije metode sindikalne bore za prava radnika, koji godinama nemaju riješen status.

Nikčević je ranije kazao za “Vijesti” da svi predstavnici u tijelu sindikata očekuju uspostavljanje dijaloga oko rješavanja gorućih pitanja.

On je naglasio da su svi u IO jednoglasni u odluci da, ukoliko ne dođe do dijaloga, krenuti u sve poznate metode sindikalne borbe.

“Na sve moguće načine pokušavaćemo da natjeramo MUP da prestanu sa selektivnom primjenom Zakona o radu. Mi smo 16. januara uputili dopis, odgovor od ministra još nijesmo dobili. Do petka smo postavili rok, a nakon toga vidjećemo šta su nam dalji koraci”, kazao je Nikčević.

On je naglasio da štrajk kao metod sindikalne borbe neće biti isključen, ako se prije toga iscrpe svi drugi načini da se uspostavi dogovor koji neće ići na štetu službenika UP.

Nikčević je prošle sedmice objelodanio da je primjenom članova 108 i 109 Zakona o unutrašnjim poslovima bez posla ostalo, na desetine zaposlenih u UP i to, kako je naveo “ponekad i bizarnih razloga”.

Nakon 22. decembra 2013. godine, kada je počela da se primjenjuju odredbe Zakona o radu i prevođenje na neodređeno na stotine službenika je bilo prisiljeno da se prijave na konkurs i bili su upućeni na Upravu za kadrove.

Zbog toga se sada oko 400 službenika Uprave policije nalazi u statusu kvo, jer još nijesu dobili rješenja na neodređeno, a na osnovu Pravilnika od unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta. Među njima su policajci, koji su u službi već pet, osam, deset i 12 godina...

Bonus video: