Nacionalni parkovi Crne Gore član Međunarodne unije za zaštitu prirode

IUCN je osnovan 1948. kao prva globalna organizacija za zaštitu prirode
71 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Mrdak, Foto: Luka Zeković
Zoran Mrdak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.01.2014. 14:24h

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) postalo je član Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN - najveće svjetske mreže organizacija i stručnjaka za zaštitu prirode.

Kako je saopšteno, to znači mogućnost da JPNPCG utiče na kreiranje globalnih i regionalnih politika, zajednički rad na projektima, ali i saradnju sa najeminentnijim organizacijama u zaštiti prirode.

"Kroz višedecenijsko postojanje, Nacionalni parkovi Crne Gore su postepeno izgrađivali raznovrsne segmente upravljanja čime su očuvali, unaprijedili i promovisali njihove izuzetne vrijednosti. Pored upravljanja, danas je od jednako važnog značaja i međunarodna saradnja kada je u pitanju zaštita prirode. Upravo u tom cilju Nacionalni parkovi Crne Gore su u decembru prošle godine zvanično i postali članica Međunarodne unije za zaštitu priode“, kazao je između ostalog direktor JPNPCG Zoran Mrdak.

Vizija IUCN-a je "pravedan svijet koji vrednuje i štiti prirodu", a misija je da "utiče, ohrabruje i pomaže društvima u svijetu da očuvaju integritet i raznovrsnost prirode i osiguraju da je svaka upotreba prirodnih resursa pravična i ekološki održiva".

IUCN je osnovan 1948. kao prva globalna organizacija za zaštitu prirode. Ona danas broji preko 1.200 članova, a broj članova iz Jugoistočne Evrope konstantno raste.

Bonus video: