Vještak da utvrdi duševne bolove porodice ubijenog inspektora Šćekića

Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Crne Gore Slavica Laković, protivila se tome da neuropsihijatar sasluša Šćekiće
111 pregleda 0 komentar(a)
Šćekići, Foto: Savo Prelević
Šćekići, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2014. 21:12h

Sutkinja Osnovnog suda Milica Vlahović, donijela je odluku da sudski vještak, neuropsihijatar Stanko Milić sasluša četiri člana porodice ubijenog Slavoljuba Šćekića i izjasni se kolike su duševne bolove pretrpjeli zbog odbijanja Vlade da Akademija u Danilovgradu nosi ime ubijenog policijskog funkcionera.

To je sutkinja Vlahović saopštila na jučerašnjem ročištu po tužbi protiv države, koju su podnijeli Slavoljubovi roditelji Miraš i Milka, kao i njegove sestre Slavica i Ljubinka Šćekić - Čuvić.

Šćekići su tužili državu, nakon što je Vlada odbila peticiju koju je potpisalo više od 6.000 građana.

Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Crne Gore Slavica Laković, protivila se tome da neuropsihijatar sasluša Šćekiće, što sutkinja Vlahović nije uvažila.

Pročitana je i tužba porodice i odgovor na nju. Punomoćnik tužilaca, advokat Đorđije Ulićević, rekao je da su navodi iz odgovora na tužbu neosnovani.

“Bili su ispunjeni svi uslovi da Vlada prihvati peticiju. Prihvatanje peticije predstavljalo bi moralnu i duševnu satisfakciju tužilaca, zbog smrti njihovog sina i brata”, kazao je Ulićević.

Dodao je da prema pravilniku Vlada zadržava pravo da odbije peticiju koju podrži najmanje 6.000 građana ukoliko ocijeni da se ona kosi sa strateškim opredjeljenjima ili ključnim nacionalnim i spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore.

“S toga tužioci pitaju koja su to strateška opredjeljenja, nacionalni ili spoljnopolitički prioriteti narušeni da se peticija odbije, odnosno da Policijska akademija u Danilovgradu ne nosi ime Slavoljuba Šćekića. Takvi prioriteti nijesu povrijeđeni već je Vlada prihvatila neozbiljno i nestručno mišljenje da se nazivi vaspitno obrazovnih institucija određuju prema najznačajnijim datumima iz istorije i kulture Crne Gore a ne prema ličnosti, što nije tačno, čime je Ministarstvo prosvjete obmanulo Vladu", rekao je Ulićević.

Istakao je da činjenice govore drugačije.

“Prije 10-15 godina, ista Vlada je Osnovnoj školi u naselju Zlatica u Podgorici dala ime Dragiša Ivanović. Ova ličnost jeste učesnik NOB-a, ali je živio donedavno i doživio duboku starost. Sa druge strane Slavoljub Šćekić je ubijen boreći se za vladavinu prava, pravnu državu i ustavni poredak Crne Gore, kao najveće vrijednosti jednog društva i države. S toga su neistine Ministarstva prosvjete u ovom izjašnjenju i dvostruki aršini Vlade Crne Gore nanijeli tužiocima duševne patnje i poremetili njihovu psihičku ravnotežu ništa manje nego što su povrijeđene dana 29. avgusta 2005. godine kada je u terorističkom napadu ispred svoje kuće ubijen Slavoljub Šćekić", zaključio je Ulićević.

Bonus video: