Amfilohije u društvu svetaca

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, predaje maketu hrama Isusu
467 pregleda 389 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Saborni hram Podgorica, Foto: Vijesti
Mitropolit Amfilohije, Saborni hram Podgorica, Foto: Vijesti
Ažurirano: 28.01.2014. 06:56h

Na ktitorskoj fresci u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikani su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, pokojni patrijarh SPC Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh Mojskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, “predaje hram” Isusu.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je juče “Vijestima” da je u pitanju ktitorska freska, koja se uvijek nalazi sa južne strane hrama, na ulazu.

“Ktitorska freska čini sastavni dio freskopisa jednog pravoslavnog hrama. Ostaje kao svjedočanstvo budućim naraštajima o onima koji su gradili hram i koji su se ugradili u taj hram. Tako je i u ovom slučaju”, kazao je Džomić.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 28. januar

Bonus video: