Rasmusen: Još posla do NATO standarda

On je danas u Briselu predstavio godišnji izvještaj NATO-a i najavio planove za ovu godinu
4 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Duško Miljanić
Anders Fog Rasmusen, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 27.01.2014. 20:28h

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pohvalio je Crnu Goru u godišnjem Izvještaju tog Saveza, navodeći da je napredak očigledan ali da još ima posla u dostizanju standarda Alijanse.

On je danas u Briselu predstavio godišnji izvještaj NATO-a i najavio planove za ovu godinu.

Rasmusen nije krio zadovoljstvo učinkom tog vojnog Saveza u prošloj godini. Glavna tema bila je Avganistan, ali je dio izvještaja Rasmusen posvetio državama koje imaju apsiracije da postanu članice alijanse, među kojima je i Crna Gora.

“Posebno smo bliske veze ostvarili sa potencijalno novim članicama. Napredak u prošloj godini je očigledan, ali još ima posla u dostizanju standarda NATO-a. Kada je Crna Gora u pitanju, izazovi ostaju bezbijedonosne agencije koje moraju dostići standarde Alijanse i borba protiv korupcije”, rekao je on, prenosi RTCG.

Prema riječima Rasmusena, na samitu NATO-a u septembru će se okupiti članice Alijanse, kako bi, kako je naveo oblikovali budućnost te organizacije, “koja je snažna, izbalansirana i spremna da obezbijedi sigurnost generacijama koje dolaze”.

“Da može biti izbalansirana, Alijansa je to pokazala na Kosovu”, rekao je Rasmusen.

On je kazao da je ponosan kako su pripadnici Kfor-a reagovaili u kritičnim trenucima na Kosovu, nepristrasno i neutralno, poručujući da će tako ostati do kraja njihove misije.

”Cilj nam je da svim građanima Kosova garantujemo slobodno okruženje, slobodu kretanja i bezbijednost”, naveo je Rasmusen.

NATO mora, kako je rekao, pomno pratiti i reagovati kada su u pitanju najveće prijetnje, terorizam, sajber criminal i piratstvo, navodeći da ne sumnja da će zacrtane ciljeve uspjeti da sprovede u djelo.

“Naše snage su jače i povezanije nego ikada do sad”, poručio je Rasmusen.

Bonus video: