Osnovano Udruženje Crnogoraca Vojvodine

"Crnogoraca je 1981. godine bilo u Srbiji oko 150.000 a po popisu stanovništva Srbije 2012. ih je manje od 40.000. Brojke same govore, te je opravdana inicijativa"
299 pregleda 16 komentar(a)
Novi Sad, Foto: Beta
Novi Sad, Foto: Beta
Ažurirano: 26.01.2014. 21:23h

U Novom Sadu osnovano je Udruženje Crnogoraca Vojvodine, čiji je cilj očuvanje identiteta i ravnopravnosti Crnogoraca, saopšteno je danas iz tog udruženja.

Predsjednik inicijativnog odbora, akademik Dragiša Popović rekao je da je Crnogorcima u Srbiji potrebno da osnuju nacionalni savjet, koji bi se starao o zaštiti prava te nacionalne manjine.

"Crnogoraca je 1981. godine bilo u Srbiji oko 150.000 a po popisu stanovništva Srbije 2012. ih je manje od 40.000. Brojke same govore, te je opravdana inicijativa za osnivanje nacionalnog savjeta", rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, postojali su i postoje brojni pojednici porijeklom iz Crne Gore, koji su dali zavidan doprinos razvoju Vojvodine.

Za predsjednika Skupštine udruženja izabran je primarijus Slobodan Drakić, za potpredsjednika bivši dugogodišnji direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu Marko Cicmil, a za predsjednika Upravnog odbora imenovan je Veselin Mitrović.

Osnivanju udruženja prisustvovali su i potpredsjednica Skupštine Vojvodine i predsednica Nacionalnog savjeta Slovaka Ana Tomanova-Makanova, predstavnici Crne Gore i ambasade te države u Beogradu, predstavnici nacionalnih udruženja Crnogoraca iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Bonus video: